Γάλλος ΥΠΟΙΚ: «Προτιμώ να πετάω με Airbus αντί για Boeing»

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: «Προτιμώ να πετάω με Airbus αντί για Boeing»

Η ασυνήθιστη δήλωση του Λε Μερ προκάλεσε γέλια και χειροκροτήματα από το ακροατήριο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίεργη διπλωματικά δήλωση προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, λέγοντας ότι θα δίσταζε να πετάξει με αεροσκάφος της Boeing.

«Προτιμώ πλέον να πετάω με Airbus αντί για Boeing, και η οικογένειά μου επίσης. Νοιάζονται για μένα», δήλωσε ο Λε Μερ στο συνέδριο «Ευρώπη 2024» στο Βερολίνο την Τρίτη, απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της Airbus SE, Guillaume Faury, ο οποίος βρισκόταν στο ακροατήριο.

«Προτιμώ την κατάσταση της Airbus από την κατάσταση της Boeing», δήλωσε ο Λε Μερ. Σημειωτέον ότι το γαλλικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Airbus, με μερίδιο περίπου 10,8%, λίγο περισσότερο από τη Γερμανία.

Η Boeing δεν σχολίασε την αναφορά του Λε Μερ, η οποία προκάλεσε γέλια και χειροκροτήματα από το ακροατήριο. Το σχόλιο του Γάλλου υπουργού Οικονομικών πάντως σπάει έναν άγραφο κανόνα στην πολιτική αεροπορία, σύμφωνα με τον οποίο ένας κατασκευαστής δεν χαίρεται δημοσίως με τις ατυχίες της άλλης πλευράς.

Ο επικεφαλής της Airbus, Γκυγιάμ Φορί έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους όταν μίλησε στην ίδια εκδήλωση μετά τον Λε Μερ, λέγοντας ότι «δεν είναι ευχαριστημένος με τα προβλήματα του ανταγωνιστή μου», ενώ επανέλαβε ότι τα προβλήματα της Boeing είναι μια υπενθύμιση για όλους να παραμένουν ταπεινοί.

«Η αεροπορία χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ασφάλεια», δήλωσε ο Φορί. «Αυτό που επιλέγω είναι η ταπεινότητα, όχι ο εφησυχασμός», πρόσθεσε.

Η κρίση στην Boeing ξεκίνησε όταν σχεδόν καινούργιο αεροσκάφος της έχασε ένα μεγάλο πάνελ της ατράκτου κατά τη διάρκεια πτήσης στις 5 Ιανουαρίου. Παρότι κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά στο ατύχημα, η έκρηξη προκάλεσε το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών και των κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ προκάλεσε ανησυχίες στο επιβατικό κοινό.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έδωσε στην Boeing προθεσμία τριών μηνών για να δείξει ότι έχει διορθώσει τις διαδικασίες κατασκευής των αεροσκαφών της, αφού απέτυχε σε ορισμένους ελέγχους στο εργοστάσιο που ξεκίνησε η ρυθμιστική αρχή μετά το ατύχημα.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή