Ποιοι οι στόχοι της έκτης επίσκεψης Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ποιοι οι στόχοι της έκτης επίσκεψης Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, δεν αναμένεται να επισκεφθεί τον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, Ισραήλ, αντίθετα θα έχει συναντήσεις με Σαουδάραβες και Αιγύπτιους αξιωματούχους στην Τζέντα και στο Κάιρο, αντίστοιχα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή σήμερα Τετάρτη. Είναι η έκτη του επίσκεψη στη φλεγόμενη περιοχή έπειτα από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιδιώκει να αυξήσει την πίεση για την επίτευξη συμφωνίας που θα εξασφαλίζει προσωρινή παύση μαχών και απελευθέρωση των ομήρων.

Συναντήσεις σε Τζέντα και Κάιρο

Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει Σαουδάραβες και Αιγύπτιους αξιωματούχους στην Τζέντα και στο Κάιρο, αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, καθώς και οι προσπάθειες για παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε δήλωσή του.

Επανάληψη συνομιλιών για εκεχειρία

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ, παρόλο που αρκετές εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι μία συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς θα συμβάλει στην άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, που πλήττει ολοένα σφοδρότερα τους κατοίκους της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την ανάπλαση του παλαιστινιακού θυλάκου μετά τη σύγκρουση.

«Εχουμε κάνει πολλή δουλειά από τον Ιανουάριο, ιδιαίτερα με τους Αραβες εταίρους μας, και θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τη σωστή αρχιτεκτονική για διαρκή περιφερειακή ειρήνη», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μανίλα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν μαχητές της Χαμάς πέρασαν στο Ισραήλ και εξαπέλυσαν επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς.

Σχεδόν 32.000 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, ενώ χιλιάδες ακόμη εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χαθεί κάτω από τα ερείπια.

Κλιμάκωση εντάσεων

Ο Μπλίνκεν δεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, σε αυτό το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μεταξύ της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος απέρριψε την έκκληση του Αμερικανού προέδρου να ακυρώσει προγραμματισμένη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Στη συγκεκριμένη πόλη της νότιας Γάζας, στα σύνορα του θυλάκου με την Αίγυπτο, έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή