Ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα θέλει η Γερμανία

Ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα θέλει η Γερμανία

Αντιπυραυλική άμυνα στο πρότυπο του ισραηλινού Iron Dome προωθούν οι Γερμανοί υπό την επωνυμία European Sky Shield

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων μικρής εμβέλειας, κατά το πρότυπο του Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) που χρησιμοποιεί το Ισραήλ, πρότεινε ο Aρμιν Πάπεργκερ, εκτελεστικός διευθυντής της γερμανικής βιομηχανίας Rheinmetall, που αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο παραγωγό πυρομαχικών στην Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα να αναζητήσουμε μια ευρωπαϊκή λύση παρόμοια με τον Iron Dome ή και κάτι ακόμη ισχυρότερο», δήλωσε ο Πάπεργκερ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Στην ίδια συνέντευξη τόνισε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης, ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής ασπίδας, υπό την επωνυμία European Sky Shield. Την εν λόγω πρωτοβουλία ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2022 ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς στο πλαίσιο της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στη χώρα του και σε όλη την Ευρώπη που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου. Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει μια ασπίδα πολλών επιπέδων, που θα μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους μικρού, μεσαίου αλλά και μεγάλου βεληνεκούς, όπως και την από κοινού προμήθεια, εκ μέρους των Ευρωπαίων, των απαιτούμενων οπλικών συστημάτων.

Την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρωτοβουλία του Σολτς υπέγραψαν 14 ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Βρετανίας. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλες χώρες, με πιο πρόσφατες την Ελλάδα και την Τουρκία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ενδιαφερομένων σε 21. Το γερμανικό σχέδιο προκάλεσε έντονη δυσφορία στη Γαλλία, η οποία υπερασπίζεται τη δική της, ισχυρή αμυντική βιομηχανία και διαμαρτύρεται γιατί η European Sky Shield παρακάμπτει το γαλλοϊταλικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας SAMP-T προς όφελος αμερικανικών, ισραηλινών και γερμανικών οπλικών συστημάτων. Τον Ιούνιο του 2023 η Γαλλία διατύπωσε τη δική της αντιπρόταση, για την οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία, το Βέλγιο και άλλες χώρες.

Εγκατεστημένο στο Ισραήλ από το 2011, το Iron Dome χρησιμοποιείται κυρίως για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς (μέχρι 70 χιλιόμετρα) που προέρχονται από παλαιστινιακές οργανώσεις ή από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αμφισβητούν την ανάγκη να καλυφθούν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής επικράτειας με παρόμοια οπλικά συστήματα, δεδομένου ότι σε ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία οι απειλές και οι αμυντικές απαιτήσεις θα είναι πολύ διαφορετικές.

Δυσαρεστημένη η Γαλλία, καθώς η πρόταση στηρίζεται σε αμερικανικά και ισραηλινά συστήματα, παρακάμπτοντας τα γαλλικά και τα ιταλικά.

Παράλληλα με τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς, το Iron Dome του Ισραήλ χρησιμοποιεί τα συστήματα αναχαίτισης Arrow-2 και Arrow-3 που αφορούν εχθρικούς πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η γερμανική κυβέρνηση δρομολόγησε την αγορά συστημάτων Arrow-3 αξίας 4 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του στρατού της. Ηταν η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, συμφωνία εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην ιστορία της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας. Οι αμυντικοί πύραυλοι του Arrow-3 έχουν βεληνεκές που μπορεί να φτάσει τα 2.400 χιλιόμετρα, δηλαδή μπορούν να αναχαιτίσουν και βαλλιστικούς πυραύλους του εχθρού. Παράλληλα, η γερμανική Βουλή ενέκρινε την αγορά από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας γερμανικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων IRIS-T-SLM.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τρικομματική κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς άλλαξε θεαματικά την αμυντική πολιτική της αυξάνοντας κατά πολύ τις στρατιωτικές δαπάνες. Δημιουργήθηκε ειδικό ταμείο για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων, με κεφάλαια της τάξης των 100 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Φεβρουάριο η Rheinmetall πούλησε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αντί 600 εκατ. ευρώ το αντιαεροπορικό της σύστημα μικρού βεληνεκούς Skyranger 30, το οποίο είναι σε θέση να αναχαιτίζει και εχθρικά drones – ένα όπλο που παίζει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις και των δύο εμπολέμων στην ουκρανική σύγκρουση.

Η στρατηγική άμυνας που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας μέχρι το 2035. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες παροτρύνουν τα κράτη-μέλη να εναρμονίσουν τις τεχνολογίες τους ώστε τα συστήματα που παράγουν να είναι συμβατά με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Προ ημερών η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση για υποστήριξη κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων αμυντικής βιομηχανίας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή