Δανία: «Η τρομοκρατική απειλή έχει αυξηθεί», προειδοποιεί η υπηρεσία ασφαλείας

Δανία: «Η τρομοκρατική απειλή έχει αυξηθεί», προειδοποιεί η υπηρεσία ασφαλείας

Το Κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε τον Δεκέμβριο νόμο που καθιστά παράνομη την καύση του Κορανίου σε δημόσιους χώρους, επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με τις μουσουλμανικές χώρες

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρομοκρατική απειλή κατά της Δανίας και κατά των συμφερόντων της στο εξωτερικό έχει αυξηθεί εξαιτίας του πολέμου του Ισραήλ Χαμάς στη Γάζα και των εμπρησμών του Κορανίου πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών PET της χώρας σήμερα Πέμπτη.

Η PET αξιολόγησε το συνολικό επίπεδο απειλής σε 4 στα 5, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.

«Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και ένοπλων ομάδων προκαλεί ανησυχία σε πολλούς, μεταξύ άλλων και στη Δανία», ανέφερε η PET σε ανακοίνωσή της.

«Η σύγκρουση εμπεριέχει επίσης σημαντικό δυναμικό ριζοσπαστικοποίησης, το οποίο μπορεί δυνητικά να ενεργοποιήσει φορείς για αυθόρμητες ή προγραμματισμένες αντιδράσεις στη Δανία, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών επιθέσεων», πρόσθεσε.

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων

Ακτιβιστές κατά του Ισλάμ κατέστρεψαν πέρυσι αρκετά αντίτυπα του Κορανίου στη Δανία και στη γειτονική της Σουηδία, δύο από τις πιο φιλελεύθερες χώρες στον κόσμο, όπου η έντονη κριτική στη θρησκεία, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, είναι γενικά ανεκτή.

Η Σουηδία αύξησε τον συναγερμό της έναντι της τρομοκρατίας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, γνωστοποιώντας ότι είχε αποτρέψει επιθέσεις μετά το κάψιμο του Κορανίου και άλλες πράξεις κατά του ιερότερου κειμένου του Ισλάμ που προκάλεσαν απειλές από τζιχαντιστές.

Το Κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε τον Δεκέμβριο νόμο που καθιστά παράνομη την καύση του Κορανίου σε δημόσιους χώρους, επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με τις μουσουλμανικές χώρες.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή