Αλεξέι Ναβάλνι: Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε αγωγή της μητέρας του

Αλεξέι Ναβάλνι: Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε αγωγή της μητέρας του

Η Λουντμίλα Ναβάλναγια κατήγγειλε «ακατάλληλη ιατρική περίθαλψη» στις φυλακές της Αρκτικής όπου ο γιος της άφησε την τελευταία του πνοή στα μέσα Φεβρουαρίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε αγωγή της Λουντμίλα Ναβάλναγια, μητέρας του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, στην οποία έκανε λόγο για «ακατάλληλη ιατρική περίθαλψη», όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, πέθανε τον περασμένο μήνα, σε ηλικία 47 ετών, σε απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής.

Κυρώσεις από τη Βρετανία

Σημειώνεται ότι η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε έξι άτομα που διηύθυναν το σωφρονιστικό κέντρο της Αρκτικής, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Σε όσους επιβλήθηκαν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής και των πέντε αναπληρωτών επικεφαλής του σωφρονιστικού κέντρου, θα απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία.

Επιπλέον, «παγώνουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως εξήγησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είναι σαφές ότι οι ρωσικές αρχές είδαν τον Ναβάλνι ως απειλή και προσπάθησαν επανειλημμένα να τον φιμώσουν», είχε αναφέρει ο Κάμερον σε δήλωσή του, αιτιολογώντας την απόφαση.

«Οι υπεύθυνοι για τη βάναυση μεταχείριση του Ναβάλνι δεν πρέπει να έχουν καμία ψευδαίσθηση – θα τους καταστήσουμε υπεύθυνους», πρόσθεσε.

H Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε κυρώσεις σε απάντηση για τον θάνατο του πολιτικού, για τον οποίο χώρες της Δύσης έχουν κατηγορήσει το Κρεμλίνο.

Ο Βαντίμ Κονσταντίνοβιτς Καλίνιν, ο οποίος φέρεται να επέβλεπε τις φυλακές όπου ο Ναβάλνι κρατούνταν στην απομόνωση για έως και δύο εβδομάδες κάθε φορά, είναι μεταξύ εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αλλα πέντε άτομα έχουν επίσης στοχοποιηθεί για «δραστηριότητα που παραβιάζει το δικαίωμα να μην υποβάλλεται κάποιος σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία και το δικαίωμα στη ζωή», αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση.

Το Λονδίνο κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για να καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις ρωσικές αρχές «πλήρως υπεύθυνες» για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Η Ρωσία, η οποία έχει αρνηθεί την εμπλοκή της στον θάνατο του 47χρονου πρώην δικηγόρου, απάντησε ότι είναι απαράδεκτο να παρεμβαίνει η Βρετανία στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή