Αμερικανικό σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα

Αμερικανικό σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα

Συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με Αραβες ηγέτες και ομολόγους του σε Ριάντ και Κάιρο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα κατά τις προσεχείς ημέρες εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια της έκτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου – περιοδεία που άρχισε την Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ισραήλ.

Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ και Εμιράτων, όπου παρευρέθη και ο γ.γ. της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσεΐν Σεΐχ, ο Αντονι Μπλίνκεν έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. «Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές (Ισραήλ – Χαμάς) μικραίνει», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ντόχα του Κατάρ, με την άμεση ανάμειξη του επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. Την αίσθηση της διπλωματικής κινητικότητας ενίσχυσε και η είδηση ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, μεταβαίνει σήμερα στην Ντόχα για να πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τα τρία «όχι» των ΗΠΑ για την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Γάζα (όχι διατήρηση της Χαμάς στην εξουσία, όχι κατοχή της Λωρίδας από το Ισραήλ, όχι βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων) και τόνισε την ανάγκη αποφασιστικής μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής ώστε να αναλάβει τη διοίκηση τόσο της Γάζας όσο και της Δυτικής Οχθης. Επανέφερε την ανάγκη για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ.

Στο Ριάντ, ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μιλώντας στο σαουδαραβικό κανάλι al Hadath, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου, οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε προτάσεις αραβικών κρατών για κατάπαυση του πυρός.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινές επιδρομές σε Γάζα και Δυτική Οχθη – Το 35% των κτιρίων της Λωρίδας έχει καταστραφεί, λέει ο ΟΗΕ.

Από τους περίπου 250 ομήρους που αιχμαλώτισε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι περίπου 130 συνεχίζουν να κρατούνται από την ισλαμική οργάνωση στην πολιορκούμενη Γάζα, αν και εκτιμάται πως 33 έχουν πεθάνει. Στο Κατάρ συζητείται σχέδιο για εκεχειρία έξι εβδομάδων, οπότε θα απελευθερωθούν τουλάχιστον 40 όμηροι και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα ο Μπλίνκεν, αψήφησε για μία ακόμη φορά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να μη διατάξει εισβολή χερσαίων δυνάμεων τη Ράφα. Μιλώντας σε Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στην εισβολή, αφήνοντας ανοιχτό μόνο τον χρόνο εκδήλωσής της. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, μιλώντας σε αμερικανικό podcast, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στα σχέδιά του για εισβολή στη Ράφα, «ακόμη και αν όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, στραφεί εναντίον του».

Σύμφωνα με τις Αρχές της Γάζας, οι νεκροί από πλευράς Παλαιστινίων άγγιξαν χθες τις 32.000. Την ίδια ώρα, το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT) ανακοίνωσε, βάσει ανάλυσης δορυφορικών φωτογραφιών, ότι το 35% των κτιρίων της Λωρίδας έχει καταστραφεί ολικά ή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τα ισραηλινά πυρά. «Η πολιορκία, η πείνα και οι ασθένειες θα γίνουν σύντομα τα κύρια αίτια θανάτου στη Γάζα», εκτίμησε ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Πεδίο μάχης έγινε και πάλι το κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μόνο νοσηλευτικό ίδρυμα στη βόρεια Γάζα που λειτουργεί, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε και πάλι επιδρομές. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 50 μαχητές της Χαμάς και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση. Εξάλλου, άλλοι εννέα Παλαιστίνιοι νεκροί ήρθαν να προστεθούν το τελευταίο εικοσιτετράωρο από ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή