Σωσίβιο από τη Γουόλ Στριτ αναζητεί ο Τραμπ

Σωσίβιο από τη Γουόλ Στριτ αναζητεί ο Τραμπ

Με την είσοδο της εταιρείας του, Truth Social, στο χρηματιστήριο, προσδοκά να καλύψει τα δικαστικά του έξοδα

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ μετά την κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος από τους δύο βασικούς υποψηφίους βρήκε τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται στις (περισσότερες) δημοσκοπήσεις, αλλά να υστερεί του Τζο Μπάιντεν στα οικονομικά. Στα τέλη Φεβρουαρίου, το στρατόπεδο του Δημοκρατικού προέδρου είχε διαθέσιμα 155 εκατ. δολάρια για τις ανάγκες του εκλογικού αγώνα, ενώ η καμπάνια του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου περιοριζόταν στα 42 εκατ. Τον ίδιο μήνα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης επέβαλε στον Τραμπ το τεράστιο πρόστιμο των 454 εκατ. δολαρίων για περίπτωση απάτης, ενώ μεγάλα είναι και τα έξοδα για τους δικηγόρους που καλούνται να υπερασπιστούν τον ίδιο και στενούς συνεργάτες του στις τέσσερις ποινικές δίκες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Αναζητώντας τον από μηχανής θεό που θα επιτρέψει την ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας (και θα σώσει τον περίφημο Πύργο Τραμπ, στο Μανχάταν, από τον πλειστηριασμό), ο μεγαλοεπιχειρηματίας που έγινε πολιτικός εναπέθεσε τις ελπίδες του στη Γουόλ Στριτ. Ολα τα μάτια στρέφονταν χθες στην εταιρεία Digital World Acquisition Corporation (DWAC), οι μέτοχοι της οποίας καλούνταν να αποφασίσουν επί πρότασης για συγχώνευση με τον Ομιλο Μέσων και Τεχνολογίας Τραμπ, ιδιοκτήτη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, που δημιούργησε ο τέως πρόεδρος. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και ο όμιλος Τραμπ θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο Nasdaq για τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ το αφεντικό της θα αποκτήσει μετοχές ονομαστικής αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων ή και περισσότερων.

Η εισαγωγή στον Nasdaq σημαίνει για τον ιδιοκτήτη ότι θα αποκτήσει μετοχές ονομαστικής αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων.

Από επιχειρηματικής πλευράς, η υπόθεση ενέχει μεγάλο ρίσκο. Το Truth Social, που δημιούργησε ο Τραμπ το 2022, ύστερα από τα περιοριστικά μέτρα που του επέβαλαν τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπολογίζεται ότι έχει γύρω στα 5 εκατ. ενεργούς χρήστες, πολύ μακριά από τα 2 δισ. του TikTok και τα 3 δισ. του Facebook. Τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου μήνα, ο όμιλος μέσων του Τραμπ είχε ζημία 49 εκατ. δολ. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι του DWAC (ιδιώτες και όχι επιχειρήσεις) κινδυνεύουν να δουν την αξία των μετοχών τους να συρρικνώνεται τους επόμενους μήνες. Δεν φαίνεται, όμως να αποθαρρύνονται, καθώς στην πλειονότητά τους πρόσκεινται στον Τραμπ και ελπίζουν ότι θα αποκομίσουν οφέλη από μια δεύτερη προεδρική θητεία του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εισαγωγή του ομίλου Τραμπ στο χρηματιστήριο θα λύσει σε χρόνο μηδέν τα οικονομικά του προβλήματα. Με τα σημερινά ισχύοντα, δεν θα έχει τη δυνατότητα να πωλήσει τις μετοχές του τουλάχιστον για έξι μήνες – αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με απόφαση της νέας εταιρείας, στην οποία ο ίδιος θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να εξασφαλίσει δάνεια από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με εγγύηση τις μετοχές του, αν και οι τράπεζες μάλλον θα ψαλίδιζαν αρκετά τα εν λόγω δάνεια λόγω του αναπόφευκτου ρίσκου.

Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να καλύψει πρόστιμα, δικηγόρους και προεκλογικές δαπάνες, ο Ντόναλτ Τραμπ διαθέτει ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο: την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών (RNC), την οποία έθεσε υπό τον έλεγχό του ύστερα από την κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος, διορίζοντας ως νέο πρόεδρο τον έμπιστό του δικηγόρο Μάικλ Γουότλι, με συμπρόεδρο τη νύφη του, Λάρα Τραμπ. Η συμφωνία που έκλεισε με τη RNC για τη διανομή των χρημάτων που θα εισπράττονται από τους χρηματοδότες του κόμματος καθορίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα καταβάλλεται πρώτα το μερίδιο που θα αφορά την κάλυψη των εξόδων του Τραμπ και στη συνέχεια ό,τι μένει θα πηγαίνει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ρεπορτάζ των New York Times δίνει μια χειροπιαστή ιδέα για το πώς θα λειτουργεί στην πράξη αυτό το σχήμα, φέρνοντας ως παράδειγμα δείπνο με μεγάλους χρηματοδότες των Ρεπουμπλικανών για τη συγκέντρωση χρημάτων, το οποίο θα γίνει στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 6 Απριλίου. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, παραπέμποντας στις προσκλήσεις που έχουν αποσταλεί, τα πρώτα 6.000 δολάρια κάθε χρηματοδότη θα πηγαίνουν στην εκστρατεία Τραμπ. Τα επόμενα 5.000 δολάρια θα κατευθύνονται στην επιτροπή πολιτικής δράσης «Σώστε την Αμερική», η οποία κατέβαλε πάνω από 50 εκατ. για κάλυψη δικαστικών εξόδων του τέως προέδρου πέρυσι. Τα υπόλοιπα, εάν υπάρχουν, θα πηγαίνουν στην Εθνική Επιτροπή και στις τοπικές οργανώσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Φιλοδοξία των οργανωτών είναι να συγκεντρώσουν στο εν λόγω δείπνο 25 εκατ. δολάρια. Tην ίδια στιγμή, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δοκιμάζεται από νέο εμφύλιο με αφορμή τη χθεσινή ψήφιση νομοσχεδίου για τις δημόσιες δαπάνες, ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, που απέτρεψε στο παρά πέντε την αναστολή χρηματοδότησης του κρατικού μηχανισμού. Με διακομματικές ψήφους 286 υπέρ και 134 κατά, με τη βοήθεια του Ρεπουμπλικανού προέδρου Μάικ Τζόνσον, η κρατική παράλυση απεφεύχθη, εξέλιξη που εξόργισε τους φίλα προσκείμενους στον Τραμπ βουλευτές, οι οποίοι επιζητούν τη διαιώνιση του κοινοβουλευτικού χάους. Ετσι, η πιο ακραία εξ αυτών, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν από την Τζόρτζια, κατέθεσε πρόταση μομφής εις βάρος του Τζόνσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή