«Κάποιοι έκλαιγαν, κάποιοι καλούσαν συγγενείς» – Μαρτυρία από την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα

«Κάποιοι έκλαιγαν, κάποιοι καλούσαν συγγενείς» – Μαρτυρία από την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα

Ο φωτογράφος Ντέιβ Πρίμοβ περιγράφει τις δραματικές στιγμές που βίωσε στο συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική υπηρεσία του BBC μίλησε με τον φωτογράφο Ντέιβ Πρίμοβ, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ήχοι των πυρών άρχισαν να ακούγονται στην αίθουσα περίπου 10 λεπτά πριν από την έναρξη της συναυλίας.

«Κάποια στιγμή ακούσαμε, όπως μου φάνηκε, ήχους πυροτεχνημάτων. Και ο φίλος μου, που ήταν μαζί μου στη συναυλία, είπε: “Είναι πυροτεχνήματα ή κάτι άλλο;”. Και μετά από αυτό είδαμε ανθρώπους να περπατούν κατά μήκος του κάτω μέρους της αίθουσας, πιο κοντά στη σκηνή. Ακολούθησε πανικός, άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις. Ανθρωποι άρχισαν να ξαπλώνουν στο πάτωμα και να σέρνονται προς την πλησιέστερη έξοδο.

Οι ήχοι των πυροβολισμών ακούγονταν ακόμα – ήταν επικίνδυνο να τρέξουμε. Τρέξαμε προς το τεχνικό τμήμα, προς τα μπαλκόνια. Οι πάντες είχαν πανικοβληθεί, κάποιοι έκλαιγαν, κάποιοι καλούσαν τους συγγενείς τους, κάποιοι περίμεναν ένα ασανσέρ που δεν λειτουργούσε. Σε γενικές γραμμές, βρεθήκαμε σε ένα μεγάλο σκοτεινό δωμάτιο. Όταν βγήκαμε έξω, η φωτιά είχε ήδη ξεκινήσει – μπορούσαμε να μυρίσουμε τον καπνό. Συνολικά, μας πήρε 20-25 λεπτά για να βγούμε έξω.

Δηλαδή, η φωτιά ξεκίνησε τα πρώτα 15 λεπτά μετά την επίθεση. Εν τέλει, καταφέραμε και βρήκαμε μία σκάλα, έπρεπε πρώτα να σπάσουμε μία πόρτα, όλες οι πόρτες ήταν κλειστές. Στον δρόμο όλοι άρχισαν να τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις και ήδη εκείνη τη στιγμή είδα τεράστια σύννεφα καπνού. Περνώντας από το μπροστινό μέρος του κτιριακού συγκροτήματος, είδα ανθρώπους να τρέχουν και να χτυπούν τα παράθυρα, χωρίς να ξέρουν πώς να βγουν έξω, επειδή όλες οι άλλες πόρτες ήταν κλειστές.

Σχετικά με τους επιτιθέμενους: Ηταν σίγουρα μια ομάδα ανθρώπων, υπήρχαν πολλές ριπές πυρών από πολυβόλα. Φορούσαν είτε καφέ ρούχα είτε καφέ γιλέκα. Οι δράστες ήταν κοντά στη σκηνή – αρκετά μακριά από εμάς. Και υπήρχαν ριπές πολυβόλων μέσα στο πλήθος – και περπατούσαν από την είσοδο της αίθουσας κατά μήκος του διαδρόμου προς τη σκηνή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή