Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 146 τραυματίες – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 146 τραυματίες – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Το λουτρό αίματος εξελίχθηκε στο Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας με 40 νεκρούς και τουλάχιστον 146 τραυματίες

7' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση, το απόγευμα της Παρασκευής, σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, ανέφερε η οργάνωση στο Telegram.

Το λουτρό αίματος εκτυλίχθηκε στο Crocus City Hall, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συναυλία με χιλιάδες θεατές.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, και περισσότεροι από 146 τραυματίστηκαν εκ των οποίων 60 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν τουλάχιστον πέντε δράστες, με αυτόματα όπλα και ρούχα παραλλαγής, να ανοίγουν πυρ με αυτόματα τουφέκια στον συναυλιακό χώρο, όπου υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Στο σημείο της επίθεσης ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις, το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και η οροφή κατέρρευσε μετά από ώρες.

«Ξαφνικά ακούστηκαν κρότοι πίσω μας – πυροβολισμοί. Μπαράζ πυροβολισμών», δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας και πρόσθεσε: «Ακολούθησε συνωστισμός, όλοι έτρεξαν προς τις κυλιόμενες σκάλες. Όλοι ούρλιαζαν και έτρεχαν».

Στο κτίριο επρόκειτο να δώσει συναυλία το ροκ συγκρότημα Πικνίκ. Οι μουσικοί βρίσκονταν στο καμαρίνι τους όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

Περισσότερα από 70 ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, ενώ αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.


Προσοχή, σκληρές εικόνες από την επίθεση

 

 

 

 


Σύμφωνα με το BBC, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) δήλωσαν ότι στη συνέχεια οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των Αρχών και «εξουδετερώθηκαν» από τα πυρά των αξιωματικών. Δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες.

Λίγο νωρίτερα πάντως, η Εθνοφρουρά ανακοίνωσε ότι «η αναζήτηση των εγκληματιών βρίσκεται σε εξέλιξη». Κάποια ρωσικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι στα social media μετέδωσαν ότι οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν με ένα λευκό ΙΧ.

«Τρομοκρατική ενέργεια»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την κατάσταση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το συμβάν «αιματηρή τρομοκρατική επίθεση». Ο δήμαρχος της Μόσχας, σε δήλωσή του, έκανε λόγο για «τεράστια τραγωδία».

Το Ria Novosti μετέδωσε ότι οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση «τρομοκρατικής δράσης». Στο σημείο του μακελειού προσήλθε ομάδα ανακριτών από την κεντρική υπηρεσία.

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτό το τερατώδες έγκλημα θα υποστούν αναπόφευκτη τιμωρία, το κράτος θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας. Ο δήμαρχος της πόλης ακύρωσε όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι ουκρανικές αρχές αρνούνται την εμπλοκή τους στην επίθεση, ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ.


 


 


Αυτόπτης μάρτυρας: Ο κόσμος δεν ήξερε πώς να βγει από το κτίριο

Η ρωσική υπηρεσία του BBC μίλησε με τον φωτογράφο Ντέιβ Πρίμοβ, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ήχοι των πυρών άρχισαν να ακούγονται στην αίθουσα περίπου 10 λεπτά πριν από την έναρξη της συναυλίας.

«Κάποια στιγμή ακούσαμε, όπως μου φάνηκε, ήχους πυροτεχνημάτων. Και ο φίλος μου, που ήταν μαζί μου στη συναυλία, είπε: “Είναι πυροτεχνήματα ή κάτι άλλο;”. Και μετά από αυτό είδαμε ανθρώπους να περπατούν κατά μήκος του κάτω μέρους της αίθουσας, πιο κοντά στη σκηνή. Ακολούθησε πανικός, άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις. Ανθρωποι άρχισαν να ξαπλώνουν στο πάτωμα και να σέρνονται προς την πλησιέστερη έξοδο.

Οι ήχοι των πυροβολισμών ακούγονταν ακόμα – ήταν επικίνδυνο να τρέξουμε. Τρέξαμε προς το τεχνικό τμήμα, προς τα μπαλκόνια. Οι πάντες είχαν πανικοβληθεί, κάποιοι έκλαιγαν, κάποιοι καλούσαν τους συγγενείς τους, κάποιοι περίμεναν ένα ασανσέρ που δεν λειτουργούσε. Σε γενικές γραμμές, βρεθήκαμε σε ένα μεγάλο σκοτεινό δωμάτιο. Όταν βγήκαμε έξω, η φωτιά είχε ήδη ξεκινήσει – μπορούσαμε να μυρίσουμε τον καπνό. Συνολικά, μας πήρε 20-25 λεπτά για να βγούμε έξω.

Δηλαδή, η φωτιά ξεκίνησε τα πρώτα 15 λεπτά μετά την επίθεση. Εν τέλει, καταφέραμε και βρήκαμε μία σκάλα, έπρεπε πρώτα να σπάσουμε μία πόρτα, όλες οι πόρτες ήταν κλειστές. Στον δρόμο όλοι άρχισαν να τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις και ήδη εκείνη τη στιγμή είδα τεράστια σύννεφα καπνού. Περνώντας από το μπροστινό μέρος του κτιριακού συγκροτήματος, είδα ανθρώπους να τρέχουν και να χτυπούν τα παράθυρα, χωρίς να ξέρουν πώς να βγουν έξω, επειδή όλες οι άλλες πόρτες ήταν κλειστές.

Σχετικά με τους επιτιθέμενους: Ηταν σίγουρα μια ομάδα ανθρώπων, υπήρχαν πολλές ριπές πυρών από πολυβόλα. Φορούσαν είτε καφέ ρούχα είτε καφέ γιλέκα. Οι δράστες ήταν κοντά στη σκηνή – αρκετά μακριά από εμάς. Και υπήρχαν ριπές πολυβόλων μέσα στο πλήθος – και περπατούσαν από την είσοδο της αίθουσας κατά μήκος του διαδρόμου προς τη σκηνή».


Ρωσία: Οι ΗΠΑ πρέπει να μοιραστούν κάθε πληροφορία

Η Ρωσία δήλωσε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν με βεβαιότητα ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται σε περιστατικό μαζικών πυροβολισμών στη Μόσχα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να μοιραστεί κάθε πληροφορία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε νωρίτερα ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι μπλέκονται οι Ουκρανοί», σχολιάζοντας: «οι εικόνες από τη ρωσική πρωτεύουσα είναι φρικτές και είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς. Οι σκέψεις μας προφανώς είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής επίθεσης».

«Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν βλέπει ενδείξεις ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα», απάντησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Σε τι στηρίζονται οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και βγάζουν συμπεράσματα για την αθωότητα κάποιου, εν μέσω μιας τραγωδίας;».


Βίντεο έξω από το συναυλιακό χώρο – οι Αρχές έχουν συλλάβει έναν άνδρα

 


Ειδικές δυνάμεις ελέγχουν το όχημα των ενόπλων – φοβούνται ότι είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά


Η φωτιά στο κτίριο κατέκαψε μεγάλη έκταση


ΗΠΑ και Βρετανία είχαν προειδοποιήσει

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για την πιθανότητα επίθεσης εξτρεμιστικής ομάδας σε συναυλίες στην περιοχή της Μόσχας.

Η προειδοποίηση που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, αρχικά από την πρεσβεία των ΗΠΑ και στη συνέχεια από το Ηνωμένο Βασίλειο, προέτρεπε τους πολίτες των δύο χωρών να «αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων 48 ωρών».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε τότε σημειώσει ότι «είχε υπόψιν της αναφορές για εξτρεμιστές που σχεδίαζαν να στοχεύσουν άμεσα μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών».

Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτές.


Φωτορεπορτάζ του Reuters από το σημείο

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 146 τραυματίες – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη-1
Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 146 τραυματίες – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη-2
Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 146 τραυματίες – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη-3
Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 146 τραυματίες – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη-4
Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 146 τραυματίες – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη-5
Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 146 τραυματίες – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη-6

Συλλυπητήρια από όλο τον κόσμο

Δεκάδες χώρες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τη φονική επίθεση.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, όπως επίσης οι χώρες: Αίγυπτος, Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, Κιργιστάν, Ιταλία, Σερβία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κατάρ, Κούβα, Παλαιστίνη, Βολιβία, Ιράν, Βενεζουέλα, Ουζμπεκιστάν, Σερβική Δημοκρατία, Τουρκία, Αρμενία, Μάλτα, Αμπχαζία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Γαλλία, Τατζικιστάν, Μεξικό, Κολομβία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Συρία, Σλοβακία, Μολδαβία, Ισραήλ, Μπαχρέιν, Αργεντινή, Νορβηγία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Χιλή.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης στη Ρωσία, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή