Η εκλογική ρουλέτα ενός υπόδικου κροίσου

Η εκλογική ρουλέτα ενός υπόδικου κροίσου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δυσκολεύεται να συγκεντρώσει δωρεές για την εκστρατεία του, την ώρα που καλείται να σηκώσει δικαστικό βάρος μισού δισ. δολαρίων

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μακριά τα βρωμόχερά σας από τον Πύργο Τραμπ!». Με αυτό το μήνυμα ζητάει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από ένα εκατομμύριο «πατριώτες» υποστηρικτές του να συνδράμουν στην προεκλογική του καμπάνια και να τον βοηθήσουν να συγκεντρώσει το μισό δισ. δολάρια που έχει επιδικάσει η αμερικανική Δικαιοσύνη ως εγγύηση για να ασκήσει έφεση στην υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης της περιουσίας του. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει έως αύριο το συγκεκριμένο ποσό, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων ή «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών του. Το πιο διάσημο ακίνητο που κινδυνεύει με κατάσχεση είναι ο ομώνυμος ουρανοξύστης, στον αριθμό 725 της Πέμπτης Λεωφόρου με τη χρυσή πρόσοψη, στον οποίο κατέχουν διαμερίσματα αρκετοί Ελληνες, ανάμεσά τους και ο Δάκης Ιωάννου, Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας και γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης.

Η εκλογική ρουλέτα ενός υπόδικου κροίσου-1

«Η τρελή ακραία Δημοκρατική εισαγγελέας Λετίτια Τζέιμς θέλει να ΚΑΤΑΣΧΕΙ τα περιουσιακά μου στοιχεία στη Νέα Υόρκη. ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΥΡΓΟ ΤΡΑΜΠ!», συνεχίζει το μήνυμα γεμάτο απειλητικά κεφαλαία γράμματα και αναφορές στο γνωστό «ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ».

Μια λύση θα ήταν να κηρύξει πτώχευση, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post δεν θέλει να το πράξει, γιατί αυτό θα έπληττε την εικόνα του ως επιτυχημένου επιχειρηματία.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει να έχει καταστήσει συγκοινωνούντα δοχεία τα χρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του και τις δικαστικές του δαπάνες. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση προεκλογικών δωρεών για προσωπικούς λόγους, αλλά ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η υπεράσπισή του έχει σχέση με την καμπάνια του. Τα στοιχεία της ομοσπονδιακής εκλογικής επιτροπής τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι το επιτελείο του έχει δαπανήσει δεκάδες εκατ. δολάρια σε δικηγορικά έξοδα στο τελευταίο μισό του 2023. Για παράδειγμα, μία από τις επιτροπές χρηματοδότησής του ξόδεψε τον περασμένο μήνα 5,4 εκατ. δολάρια για να καλύψει τις δαπάνες του στα δικαστήρια, ενώ τα χρήματα που συγκέντρωσε από δωρεές ήταν μόλις 4 εκατ. Μια λύση θα ήταν να κηρύξει πτώχευση, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post δεν θέλει να το πράξει, γιατί αυτό θα έπληττε την εικόνα του ως επιτυχημένου επιχειρηματία.

Οικογενειακές μπίζνες

Την ίδια στιγμή, το συγγενικό του περιβάλλον συνεχίζει να συνάπτει αμφιλεγόμενες εμπορικές συμφωνίες, αδιαφορώντας για τις αιτιάσεις περί σύγκρουσης συμφερόντων. Οπως αποκάλυψαν οι New York Times, ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είχε σοβαρό ρόλο πολιτικού συμβούλου του Τραμπ όσο ήταν πρόεδρος, προωθεί τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια στην Αλβανία και στη Σερβία συνολικού ύψους ενός δισ. δολαρίων με στόχο την αναδιαμόρφωση του τουριστικού τοπίου και της αγοράς ακινήτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο Βελιγράδι, ο πάλαι ποτέ «πρώτος γαμπρός» θέλει να αναβιώσει ένα τετράγωνο στο κέντρο που καταστράφηκε από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999. Η ιδέα είχε πέσει πρώτα από τον Τραμπ το 2013, «πάγωσε» όταν κέρδισε τις εκλογές και υλοποιείται σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στις αλβανικές φιλοδοξίες του συγκαταλέγεται η μετατροπή της νήσου Σαζάν, άλλοτε στρατιωτικού οχυρού, σε υπερπολυτελές θέρετρο υπό την αιγίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Aman. Εξόχως προβληματική είναι, εξάλλου, η ανάμειξη στο πρότζεκτ του πρώην πρέσβη στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος διορίστηκε στη συνέχεια από τον τότε πρόεδρο Τραμπ ειδικός απεσταλμένος στα Βαλκάνια, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τοπικούς παράγοντες, τις οποίες εκμεταλλεύεται σήμερα για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Kι ενώ ο Τραμπ εμφανίζεται να προηγείται του Τζο Μπάιντεν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις με δύο ποσοστιαίες μονάδες, ο σημερινός πρόεδρος έχει σημαντικό πλεονέκτημα σε επίπεδο χρηματοδότησης, έχοντας συγκεντρώσει 40 εκατ. δολάρια παραπάνω από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του. Το επιτελείο του Τραμπ έχει θορυβηθεί και προσπαθεί να προσελκύσει τους μεγάλους χρηματοδότες του κόμματος διοργανώνοντας ιδιωτικά δείπνα στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα και προσφέροντας, έναντι αδράς δωρεάς, ως αντάλλαγμα μια θέση στο τραπέζι του τέως προέδρου. Το γεγονός ότι οι επιτροπές που συγκεντρώνουν τις δωρεές απασχολούν υπαλλήλους και αγοράζουν διαφημιστικό χρόνο και καταχωρίσεις έχει προκαλέσει χάος στο επιτελείο Τραμπ, που προχώρησε πρόσφατα σε απόλυση του ενός τρίτου των εργαζομένων, προκειμένου να εξοικονομηθούν δαπάνες και να εγκατασταθούν ημέτεροι στον κομματικό μηχανισμό. «Λουτρό αίματος», αποκάλεσαν οι δημοσιογράφοι τις προγραφές. H επίσημη εκδοχή είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά η σπουδή είναι συμβατή με την προσωπικότητα του Τραμπ, ο οποίος μόλις κέρδισε το χρίσμα θέλησε αμέσως να διορίσει τους δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά.

Λάρα, δεύρο έξω

Στο πλαίσιο του σαρωτικού περάσματος Τραμπ από το κόμμα, αντικαταστάθηκε η επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής επιτροπής, Ρόνα ΜακΝτάνιελ, πρώην στενή σύμμαχός του, από την οποία όμως είχε πρόσφατα παράπονα. Στη θέση της τοποθετήθηκε ο εκλεκτός του Μάικλ Ουάτλεϊ και ως αναπληρώτριά του η νύφη του, Λάρα Τραμπ, σύζυγος του Ερικ Τραμπ. «Σε επιλέξαμε ως ζωντανό θρύλο των Ρεπουμπλικανών σε αναγνώριση της απερίσπαστης αφοσίωσής σου στις συντηρητικές αξίες. Αυτό το βραβείο μπορεί να απονεμηθεί μόνο στους σημαντικότερους πατριώτες του κόμματος κι εμείς διαλέξαμε ΕΣΕΝΑ», είναι το προσωπικό μήνυμα της Λάρα Τραμπ που καταφτάνει τις τελευταίες ημέρες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών με εικονογράφηση ένα γυαλιστερό μετάλλιο. Φυσικά, με ένα κλικ το μέιλ παραπέμπει σε έτερο λινκ: πρόκειται για ξεδιάντροπη προσπάθεια εξεύρεσης δωρεών και ο ευφάνταστος τρόπος έχει προκαλέσει ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το βάζω στο βιογραφικό μου», έγραψε ένας χρήστης και άλλοι του έδιναν συγχαρητήρια για το «επίτευγμα».

Η είσοδος της πλατφόρμας του, Truth Social, στο χρηματιστήριο αναμένεται να του αποφέρει με βάση εκτιμήσεις της Wall Street Journal 3,5 δισ. δολάρια. Ενα λαχείο ακριβώς τη στιγμή που το είχε ανάγκη. 

Ο Μπάιντεν, στο μεταξύ, αναμένεται να συγκεντρώσει φέτος έως και 1 δισ. δολάρια από ανεξάρτητες προοδευτικές πηγές που επιθυμούν την επανεκλογή του. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ομάδα ψηφοφόρων υπέρ της προστασίας της φύσης, μια περιβαλλοντική οργάνωση που σχεδιάζει να προσφέρει στην καμπάνια του 120 εκατ. δολάρια. Συνολικά τα χρήματα που πιστεύεται ότι θα συγκεντρώσει και θα δαπανήσει ο Μπάιντεν εκτός από ανεξάρτητους χρηματοδότες είναι 2 δισ. δολάρια. Ο Μπάιντεν προσπαθεί να κινητοποιήσει και όσους χρηματοδότησαν την καμπάνια της ηττηθείσας εσωκομματικής αντιπάλου του Τραμπ, Νίκι Χέιλι. Αν το πετύχει θα πρόκειται για χρηματοδοτικό πραξικόπημα εις βάρος του Τραμπ, για το οποίο όμως ευθύνεται και ο ίδιος ο τέως πρόεδρος. «Οποιοσδήποτε δώσει χρήματα στη Χέιλι από αυτήν τη χρονική στιγμή και μετά θα αποκλειστεί οριστικά από το στρατόπεδό μας. Δεν τους θέλουμε και δεν τους δεχόμαστε», είχε γράψει στα τέλη Ιανουαρίου στην πλατφόρμα του, Truth Social. Η οποία παρεμπιπτόντως αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αποφέροντας με βάση τις εκτιμήσεις της Wall Street Journal στον μεγαλομέτοχό της, Ντόναλντ Τραμπ, 3,5 δισ. δολάρια. Ενα λαχείο ακριβώς τη στιγμή που το είχε περισσότερο ανάγκη.

250.000

δολάρια είναι το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στην «επιτροπή φιλοξενίας» σε εκδήλωση μεγαλοδωρητών στις 6 Απριλίου, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. 814.000 δολάρια καλείται να καταβάλει ο «πρόεδρος» της επιτροπής, ποσό που του εξασφαλίζει θέση στο τραπέζι του Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή