Κομισιόν: Ενίσχυση του πυροσβεστικού στόλου rescEU με αγορά 12 νέων αεροσκαφών

Κομισιόν: Ενίσχυση του πυροσβεστικού στόλου rescEU με αγορά 12 νέων αεροσκαφών

Αναφορά και στην υπογραφή μεταξύ Ελλάδας – Καναδά για τα νέα Canadair

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην χρηματοδοτική ενίσχυση της εναέριας πυροσβεστικής ικανότητας του rescEU, του στρατηγικού δηλαδή, αποθεματικού αντιμετώπισης κρίσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. με 600 εκατ. ευρώ σε κονδύλια προχωρά σήμερα η Κομισιόν. Το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένα για την αγορά 12 νέων αεροπλάνων, τα οποία και θα φιλοξενηθούν σε 6 κράτη μέλη της Ε.Ε.: Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Στη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με τον Καναδά για την παροχή νέων αεροσκαφών τύπου Canadair, καθώς σήμερα υπεγράφη αντίστοιχη και μεταξύ Κροατίας – Καναδά.

Στην εν λόγω τελετή υπογραφής στο Ζάγκρεμπ για την αγορά εξειδικευμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών από την καναδική εμπορική εταιρεία μετείχε ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Oπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η σημερινή υπογραφή «μαζί με την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας από την κυβέρνηση της Ελλάδας πρόσφατα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της εναέριας πυροσβεστικής ικανότητας στην Ε.Ε., προστατεύοντας τους πολίτες της Ε.Ε. από καταστροφές».

Τα εν λόγω αεροσκάφη άλλωστε θα χρησιμοποιηθούν για την κατάσβεση πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως κατά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ζωές, τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσης απειλούνται όλο και περισσότερο από δασικές πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πριν από πέντε χρόνια, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι αναβάθμισε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και δημιούργησε το rescEU για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από καταστροφές και τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων. Το rescEU ιδρύθηκε ως αποθεματικό ευρωπαϊκών δυνατοτήτων και περιλαμβάνει στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή