Ενα βήμα πιο μακριά από το πασιφιστικό δόγμα της η Ιαπωνία – Ξεκινά την πώληση μαχητικών

Ενα βήμα πιο μακριά από το πασιφιστικό δόγμα της η Ιαπωνία – Ξεκινά την πώληση μαχητικών

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, η χώρα υιοθέτησε ένα Σύνταγμα που αποκήρυσσε τον πόλεμο και τη χρήση βίας για τη διευθέτηση διεθνών διενέξεων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την εξαγωγή νέων μαχητικών αεροσκαφών –που αναπτύσσει από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία–, εξέλιξη που απομακρύνει έτι περαιτέρω τη χώρα από το πασιφιστικό της δόγμα. 

Το Τόκιο χαλάρωσε τους κανόνες εξαγωγής όπλων, επιτρέποντας την πώληση των αεροσκαφών σε χώρες με τις οποίες η Ιαπωνία έχει συνάψει αμυντικά σύμφωνα – και στις οποίες δεν υπάρχει εν εξελίξει σύγκρουση.

Η Ιαπωνία έχει δεσμευθεί να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες έως το 2027, επικαλούμενη τις απειλές που προέρχονται από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ιαπωνία συμμετείχε σε συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου – Ιταλίας, υπό την ονομασία «Tempest», για την ανάπτυξη του νέου αυτού μαχητικού τζετ νέας γενιάς που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένους αισθητήρες.

Τα μαχητικά αναμένεται να αρχίζουν να πετούν έως το 2035, στο πλαίσιο της πρώτης αμυντικής συνεργασίας της χώρας με χώρα εκτός των ΗΠΑ. 

Η εξαγωγή πολεμικών αεροσκαφών σε τρίτες χώρες είναι «απαραίτητη» για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του Τόκιου ως στρατηγικού εταίρου στην άμυνα, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσινγκτον τον Απρίλιο. 

«Το πρόγραμμα για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών με ικανότητες απαραίτητες για την ασφάλεια του έθνους μας πρέπει να υλοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι η άμυνά μας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι. 

Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Μινόρου Κιχάρα διεμήνυσε πως η Ιαπωνία παραμένει προσηλωμένη στη «βασική φιλοσοφία ενός πασιφιστικού έθνους», κάνοντας αναφορά στις «αυστηρές διαδικασίες λήψης αποφάσεων» για τις εξαγωγές.

Υπενθυμίζεται πως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, η χώρα υιοθέτησε ένα Σύνταγμα που αποκήρυσσε τον πόλεμο και τη χρήση βίας για τη διευθέτηση διεθνών διενέξεων. Το Σύνταγμα επισήμως δεν αναγνωρίζει τον στρατό, τις δυνατότητες του οποίου περιορίζει σε ενέργειες αυτοάμυνας. 

Επιπλέον, το ιαπωνικό Σύνταγμα προέβλεπε την απαγόρευση εξαγωγών όπλων, πολιτική που για πρώτη φορά χαλάρωσε το 2014 υπό τον τότε πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή