Dali: Το πλοίο που «έριξε» τη γέφυρα στη Βαλτιμόρη

Dali: Το πλοίο που «έριξε» τη γέφυρα στη Βαλτιμόρη

Τι γνωρίζουμε για το φορτηγό πλοίο που έπεσε πάνω στη γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι με αποτέλεσμα εκείνη να καταρρεύσει

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γίνεται ένα εμπορικό πλοίο, μόνο και… άοπλο, να «ρίξει» μια γέφυρα μήκους χιλιάδων μέτρων;

Εάν όσα δραματικά έγιναν τα ξημερώματα της Παρασκευής έξω από το λιμάνι της Βαλτιμόρης στις ΗΠΑ αποτελούν «οδηγό», τότε σαφώς και γίνεται να συμβεί κάτι τέτοιο, πολύ δε περισσότερο εάν μιλάμε για ένα φορτηγό πλοίο μήκους 290 μέτρων φορτωμένο με κοντέινερ.

Το φορτηγό πλοίο Dali προσέκρουσε τα ξημερώματα της Τρίτης πάνω σε έναν από τους πυλώνες της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι (Francis Scott Key Bridge) στη Βαλτιμόρη, με αποτέλεσμα εκείνη να καταρρεύσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα παρασύροντας στα νερά του ποταμού Πατάπσκο αυτοκίνητα, οδηγούς και εργάτες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το πλήρωμα φέρεται να έχασε τον έλεγχο του συστήματος πρόωσης του πλοίου λίγα δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση, με αποτέλεσμα το Dali να καταλήξει ακυβέρνητο πάνω στα υποστυλώματα της γέφυρας. Στο σχετικό βίντεο που δημοσιεύτηκε, τα φώτα του φορτηγού πλοίου δείχνουν όντως να αναβοσβήνουν πριν από την πρόσκρουση.

Το Dali ναυπηγήθηκε στην Κορέα, στις εγκαταστάσεις της Hyundai, το 2015. Eχει σχεδόν 300 μέτρα μήκος, 48 μέτρα πλάτος, 24,8 μέτρα ύψος και ολική χωρητικότητα 95.000 τόνων, όπερ σημαίνει ότι ανήκει στην κατηγορία των μεσαίου μεγέθους φορτηγών πλοίων.  

Το Dali είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Βαλτιμόρης περίπου μισή ώρα πριν από το δυστύχημα, με τελικό προορισμό τη Σρι Λάνκα.  

Το πλοίο, που μετέφερε κοντέινερ για λογαριασμό του δανέζικου κολοσσού Maersk, ανήκει στην Grace Ocean Pte Ltd., μια εταιρεία με έδρα στη Σιγκαπούρη και απολήξεις στο Χονγκ Κονγκ.  

Ως διαχειρίστρια του πλοίου παρουσιάζεται η εταιρεία Synergy Marine που επίσης έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη, ενώ εκείνο είναι ασφαλισμένο από την Britannia που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ώρα της πρόσκρουσης στο πλοίο επέβαιναν 22 άτομα που είναι όλα καλά στην υγεία τους.

Το Dali έκανε συχνά το ταξίδι από λιμάνια της Ασίας στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Προτού φτάσει στη Βαλτιμόρη, είχε περάσει από τη Διώρυγα του Παναμά, τη Νέα Υόρκη και το Νόρφολκ.

Το 2016 είχε κατά λάθος προσκρούσει σε μια αποβάθρα στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας.

Με πληροφορίες από AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή