Γερμανία: «Οχι» ιθαγένεια σε αντισημίτες

Γερμανία: «Οχι» ιθαγένεια σε αντισημίτες

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θα εισαγάγει ερωτήσεις για την ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό των Εβραίων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ερωτήσεις που αποκλείουν τους αντισημίτες από την απόκτηση γερμανικής ιθαγένειας σκοπεύει να εισαγάγει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel. Η αρμόδια υπουργός Νάνσι Φέζερ δήλωσε ότι «όποιος δεν μοιράζεται τις αξίες μας δεν μπορεί να εξασφαλίσει γερμανικό διαβατήριο. Χαράξαμε μια ξεκάθαρη, κόκκινη γραμμή. Αντισημιτισμός, ρατσισμός και άλλα είδη περιφρόνησης των ανθρώπων αποκλείουν την πολιτογράφηση». Μεταξύ των νέων ερωτήσεων συναντά κανείς τις εξής: «Πώς λέγεται ο τόπος λατρείας των Εβραίων;». «Πότε ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ;». «Ποια είναι η τιμωρία που προβλέπεται στη Γερμανία για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος;».

Η αναθέρμανση του «ενδιαφέροντος» για τον αντισημιτισμό σε μια χώρα που αντιμετωπίζει το ζήτημα με ιδιαίτερα μεγάλη σοβαρότητα, λόγω και του ιστορικού της παρελθόντος, έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση επιμόρφωσης. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post, την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκε στην πόλη Φιρτ ένα εργαστήρι με τίτλο «Οι Εβραίοι φταίνε για όλα». Σκοπός του ήταν να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες σχετικά με τις εκφάνσεις του αντισημιτισμού και, κυρίως, με τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Ενδιαφέρον προκαλεί πως ούτε οι ομιλητές ούτε οι συμμετέχοντες ήταν Εβραίοι. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό. Ολο και περισσότερες ομάδες, είτε εθελοντικά είτε επί πληρωμή, ξεκινούν να πληροφορούν και να διδάσκουν στο ευρύ γερμανικό κοινό την ιστορία και τον πολιτισμό μιας ομάδας ανθρώπων που ζει στην ίδια χώρα και για την οποία συχνά δεν γνωρίζουν το παραμικρό. «Δεν έχω γνωρίσει κανέναν Εβραίο στη ζωή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των συμμετεχόντων στο εργαστήρι. Αλλωστε, οι Εβραίοι αποτελούν πλέον ποσοστό μικρότερο του 1% επί του συνολικού πληθυσμού.

Οπως δηλώνει και ο Ισραηλινός πρώην πρέσβης στη χώρα, Τζέρεμι Ισακάροφ, η αντίδραση της Γερμανίας στον πόλεμο ήταν άμεση και η ηγεσία της χώρας έχει δείξει έμπρακτα τη στήριξή της. «Μήπως οι Γερμανοί έχουν ενοχές για το Ολοκαύτωμα; Η απάντηση είναι “ναι”», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα. «Ομως αυτό δεν θα αρκούσε για μία καλή σχέση. Η Γερμανία είναι η καλύτερη στρατηγική μας σύμμαχος στην Ευρώπη». Η ίδια η τέως καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε άλλωστε δηλώσει το 2008 πως η ασφάλεια του Ισραήλ συνδέεται ευθέως με τη Γερμανία και αποτελεί «βασικό εθνικό μας συμφέρον» (reason of state).

Από την άλλη, ο έντονος δημόσιος διάλογος περί αντισημιτισμού προκαλεί πολλές φορές αμηχανία αλλά και αισθήματα αποκλεισμού.

Προσφάτως ο πνευματικός πολυχώρος Oyoun, που φιλοξενούσε εκατοντάδες εκδηλώσεις τον χρόνο, αναγκάστηκε να κλείσει αφότου απέτυχε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του χώρου, ο λόγος που ο δήμος απέσυρε τη στήριξή του ήταν η διαφωνία του με τη στέγαση της 20ής επετείου της οργάνωσης Jews for Peace, μιας οργάνωσης Γερμανών Εβραίων επικριτών των σιωνιστικών πολιτικών.

«Στην κοινότητα των Βερολινέζων καλλιτεχνών είσαι ελεύθερος να μιλάς για όλα τα ζητήματα. Θέματα ρατσισμού, σεξισμού και ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων αναλύονται διαρκώς. Ομως, ο παλαιστινιακός αγώνας εξαιρείται από αυτή την ελευθερία», καταγγέλλει στο βρετανικό μουσικό περιοδικό The Face ο ντόπιος παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής με το προσωνύμιο Arabian Panther.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή