Βαλτιμόρη: To σήμα κινδύνου απέτρεψε την εκατόμβη

Βαλτιμόρη: To σήμα κινδύνου απέτρεψε την εκατόμβη

Αποσοβήθηκε χειρότερη τραγωδία, αφού απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι από τη γέφυρα πλην έξι εργαζομένων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Μία από τις πιο διάσημες γέφυρες των Ηνωμένων Πολιτειών κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος χθες τα χαράματα στη Βαλτιμόρη, όταν ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε με ταχύτητα οκτώ κόμβων πάνω σε έναν από τους πυλώνες της κατασκευής.

Με μήκος που προσεγγίζει τα 300 μέτρα και πλάτος γύρω στα 50, το υπό σημαία Σιγκαπούρης πλοίο «Dali» γκρέμισε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα την οδική γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι στα νερά του ποταμού Πατάπσκο.

Η πρόσκρουση σημειώθηκε γύρω στη 1.30 π.μ. (τοπική ώρα). Εκείνη τη στιγμή, οκτώ εργάτες που επιδιόρθωναν το οδόστρωμα βρίσκονταν επάνω στη γέφυρα και παρασύρθηκαν στα παγωμένα νερά του ποταμού, μαζί με τουλάχιστον επτά αυτοκίνητα. Εξι από αυτούς παρέμεναν αγνοούμενοι, ενώ δύο ανασύρθηκαν από τα σωστικά συνεργεία, εκ των οποίων ο ένας νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση.

Το πλήρωμα προσπάθησε

Η καταστροφή θα μπορούσε να είχε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις εάν το πλήρωμα του «Dali» δεν προλάβαινε να στείλει σήμα κινδύνου, καθώς είχε χάσει τον έλεγχο του συστήματος πρόωσης.

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες του πληρώματος να συγκρατήσουν το ογκωδέστατο σκάφος με άγκυρες δεν είχαν αποτέλεσμα, αλλά οι Αρχές κατάφεραν να σταματήσουν την κίνηση των διερχόμενων οδηγών προς τη γέφυρα, σώζοντας τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Βαλτιμόρης, Ρίτσαρντ Ουόρλεϊ, «δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή για εσκεμμένη πράξη».

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η πολιτεία του Μέριλαντ, ενώ έχει διακοπεί μέχρι νεωτέρας η κίνηση στο εμπορικό λιμάνι της Βαλτιμόρης.

Τα ηχοβολιστικά συστήματα (Sonar) των σωστικών συνεργείων εντόπισαν αυτοκίνητα στον πυθμένα του ποταμού, αλλά ο αριθμός τους παρέμενε αβέβαιος.

Ο κυβερνήτης της Μέριλαντ, Γουές Μουρ, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ το λιμάνι της Βαλτιμόρης, ένα από τα σημαντικότερα της ανατολικής ακτής (και το πρώτο, στις ΗΠΑ, ως προς τις μεταφορές αυτοκινήτων) έμεινε κλειστό μέχρι νεωτέρας.

Κάλυψη του κόστους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να καλυφθεί από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό όλο το κόστος για την ανακατασκευή της γέφυρας και ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Βαλτιμόρη. Την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προσέφερε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Πιτ Μπούτιγκιγκ, ενώ η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας μεταφορών NTSC έστειλε ήδη επιτόπου ομάδα ειδικών.

Η γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι παραδόθηκε στο κοινό το 1977 και έφερε το όνομα του Αμερικανού ερασιτέχνη ποιητή που έγραψε τους στίχους για τον εθνικό ύμνο της χώρας, την Αστερόεσσα, το 1814. Κάθε χρόνο, την περνούσαν γύρω στα 11,5 εκατ. αυτοκίνητα και δεν είχε διαπιστωθεί έως χθες κάποιο συστημικό πρόβλημα.

Το «Dali»

Το πλοίο «Dali», που είχε αποπλεύσει από τη Βαλτιμόρη με προορισμό το Κολόμπο της Σρι Λάνκα, ναυπηγήθηκε στη Νότια Κορέα το 2015 για λογαριασμό της ελληνικής ναυτιλιακής Oceanbulk και έχει μήκος 300 μέτρων, πλάτος 48, ύψος 25 και βύθισμα 15 μέτρων.

Οι δεξαμενές του μεταφέρουν 8.300 κυβικά μέτρα πετρελαίου για την κίνηση του γιγάντιου σκάφους.

Ανήκει σε ναυτιλιακή εταιρεία του Χονγκ Κονγκ, ενώ είχε ναυλωθεί από τη δανική Maersk. «Εκφράζουμε τη φρίκη μας για όσα έγιναν στη Βαλτιμόρη και απευθύνουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που επηρεάσθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία. «Ολα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους», έγραψε χθες η εταιρεία.

Στη γέφυρα του πλοίου, την ώρα του δυστυχήματος βρίσκονταν δύο άτομα του λιμένα της Βαλτιμόρης, οι οποίοι είχαν τον έλεγχο του πλοίου για τους ελιγμούς απόπλου και αποφυγής των υφάλων στην έξοδο του κόλπου.

Το «Dali» είχε διασχίσει τη διώρυγα του Παναμά στις 13 Μαρτίου για να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια και στη Βαλτιμόρη.

Λίγο μετά την καθέλκυσή του, το 2016, το «Dali» είχε προσκρούσει σε προβλήτα του λιμανιού της Αμβέρσας στο Βέλγιο, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή