Μία νίκη και μία ήττα για τον Τραμπ

Μία νίκη και μία ήττα για τον Τραμπ

Μειωμένη εγγύηση για την υπόθεση απάτης, αλλά ρητή δικάσιμος στις 15 Απριλίου για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μέσα σε μία ώρα τη Δευτέρα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέσωσε τον Ντόναλντ Τραμπ από ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή, ενώ ένα άλλο όρισε δικάσιμο στην πρώτη παραπομπή πρώην προέδρου ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης. Εφετείο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι ο Τραμπ θα μπορεί να καταθέσει εγγύηση μόλις 175 εκατ. δολαρίων, αντί των επιδικασθέντων 464 εκατ., ικανοποιώντας αίτημα των συνηγόρων του ότι η συγκέντρωση ποσού 464 εκατ. δολαρίων ήταν αδύνατη.

Ο Τραμπ και οι γιοι του όφειλαν να καταθέσουν χρηματική εγγύηση μέχρι χθες για να σταματήσουν την εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς από τη δέσμευση και την εκποίηση της περιουσίας τους στην υπόθεση υπερεκτίμησης της αξίας των ακινήτων του ομίλου Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει τώρα διορία 10 ημερών προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσόν των 175 εκατ. δολαρίων.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ανέφερε: «Το πρόστιμο των 464 εκατ. και οι τόκοι του κατά του Ντόναλντ Τραμπ και των συγκατηγορουμένων του συνεχίζει να εκκρεμεί. Ο Τραμπ λογοδοτεί για τις απάτες του, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο καταδικασθείς παραπλάνησε για χρόνια τις Αρχές με στόχο τον πλουτισμό του ιδίου, της οικογενείας του και του ομίλου του». Τον Φεβρουάριο ο δικαστής Αρθουρ Ενγκορον είχε αποφασίσει ότι ο Τραμπ και οι ενήλικοι γιοι του είχαν διαπράξει απάτη διάρκειας μίας δεκαετίας υπερεκτιμώντας την αξία της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκούς όρους τραπεζικού δανεισμού.

Στο μεταξύ, σε βοήθεια του Τραμπ έσπευσαν μεγάλοι δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο μεγαλοεπενδυτής της ελληνικής Τράπεζας Πειραιώς, Τζον Πόλσον, φέρεται να ενεπλάκη σε παρασκηνιακές συνομιλίες για τη συγκέντρωση της εγγύησης, από κοινού με τον μεγιστάνα του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ομάδα δωρητών είχε συγκεντρώσει το σύνολο των 464 εκατ. προτού ενημερωθεί ότι η εγγύηση είναι εντέλει μόλις 175 εκατ. δολάρια. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση χρηματοδότησης ο Τραμπ άρχισε χθες να προωθεί μια σειρά από Βίβλους σε συνεργασία με τον μουσικό της κάντρι Λι Γκρινγουντ. «Ολοι οι Αμερικανοί χρειάζονται μια Βίβλο στο σπίτι τους κι εγώ έχω πολλές», λέει ο τέως πρόεδρος στην πλατφόρμα Truth Social, όπου ανακοίνωσε τη σύμπραξη. Αγνωστο παραμένει πάντως πόσα από τα 60 δολάρια που στοιχίζει η Βίβλος πηγαίνουν στην τσέπη του Τραμπ.

Ηττα υπέστη, όμως, ο πρώην πρόεδρος με την απόφαση του δικαστή Χουάν Μέρτσαν να ορίσει τη 15η Απριλίου ως πρώτη ημέρα της ποινικής δίκης του Τραμπ για δωροδοκία της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου αυτή να αποσιωπήσει την εξωσυζυγική σχέση του μαζί της το 2016. Η νομική ομάδα του Τραμπ επιδίωκε την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης.

Μιλώντας χθες από τη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του δικαστή Μέρτσαν: «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς να έχεις μια δίκη εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Δεν είναι δίκαιο. Η υπόθεση αυτή και οι τρεις άλλες εναντίον μου αποτελούν παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία. Ο δικαστής δεν κρατιέται».

Αλμα της μετοχής

Σε μια άλλη εξέλιξη, άνοδο της τάξης του 40% σημείωσε τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσής της η μετοχή της εταιρείας κοινωνικών δικτύων του Τραμπ, Trump Media & Technology Group. Η εταιρεία είναι μητρική της πλατφόρμας του Τραμπ Truth Social, όπου ο τέως πρόεδρος δημοσιεύει τα μηνύματα και τα εμπρηστικά του βίντεο.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε την πορεία της, αλλά η μετοχή των δικτύων Τραμπ θυμίζει πολύ τις μετοχές που αναδείχθηκαν από ερασιτέχνες επενδυτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άρα θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλη αστάθεια από μέρους της», λέει ο πρώην τραπεζίτης Κρίστοφερ Μάρβιν.

Στο προσκήνιο πάλι οι αμβλώσεις

Παρά τη συντηρητική πλειοψηφία του, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ στρέφεται προς τη διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε στα δύο τρίτα των αμβλώσεων κατά το 2023. Δύο χρόνια μετά την αμφιλεγόμενη απόφασή του, η οποία άνοιξε τον δρόμο για απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς, το ανώτατο δικαστήριο εξέτασε προσφυγή αντιπάλων των αμβλώσεων, οι οποίοι ζητούσαν να καταργηθεί η ελεύθερη προμήθεια, χωρίς ιατρική επίσκεψη, του φαρμάκου μιφεπριστόνη. Πρόκειται για συνθετικό στεροειδές που χρησιμοποιείται για την πρόκληση άμβλωσης στις 10 πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο, αλλά η πλειοψηφία των δικαστών (ακόμη και τρεις από αυτούς που είχαν διοριστεί επί προεδρίας Τραμπ) εμφανίστηκε δύσπιστη στα επιχειρήματα των εναγόντων και πιο κοντά στην τοποθέτηση της νομικού που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση Μπάιντεν. Τα αμερικανικά Μέσα προδίκαζαν ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο θα παραμείνει. Τον Μάιο το ανώτατο δικαστήριο θα ασχοληθεί με ένα άλλο θέμα που άπτεται των αμβλώσεων, εξετάζοντας προσφυγή για το κατά πόσον ο νόμος που διέπει τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά πρέπει να εφαρμόζεται και για περιπτώσεις εθελούσιας διακοπής της κύησης. Η ελευθερία της επιλογής ως προς την άμβλωση έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου για την προεδρία, το Κογκρέσο και τις πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή