Lego κατά Αστυνομίας: Σταματήστε να καλύπτετε με φιγούρες μας τα πρόσωπα υπόπτων

Lego κατά Αστυνομίας: Σταματήστε να καλύπτετε με φιγούρες μας τα πρόσωπα υπόπτων

Η φωτογραφία που προκάλεσε την αντίδραση της δανέζικης εταιρείας παιχνιδιών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Lego… εγκάλεσε ένα αστυνομικό τμήμα της νότιας Καλιφόρνιας ζητώντας να σταματήσει να καλύπτει με «κεφάλια Lego» τα πρόσωπα των υπόπτων στις εικόνες που δημοσιεύει στα social media. 

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, το αστυνομικό τμήμα της Μιουριέτα στην Καλιφόρνια χρησιμοποιεί emojis και κεφάλια από φιγούρες Lego για να καλύψει τα πρόσωπα συλληφθέντων στα ποστ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Lego κατά Αστυνομίας: Σταματήστε να καλύπτετε με φιγούρες μας τα πρόσωπα υπόπτων-1
Φωτ.: Murrieta Police Department

Ωστόσο, μία διευκρινιστική ανάρτηση της πολιτικής του που συνοδευόταν από φωτογραφία πέντε υπόπτων με διαφορετικές φιγούρες Lego προκάλεσε –μεταξύ άλλων– την αντίδραση της διάσημης δανέζικης εταιρείας παιχνιδιών. 

Στην ανάρτηση της 18ης Μαρτίου στa μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αστυνομικού τμήματος, οι υπεύθυνοι του αστυνομικού τμήματος εξηγούσαν πως απαγορεύεται να εμφανίζουν στα social media τα πρόσωπα υπόπτων, τα οποία υποχρεούνται βάσει νέου νόμου να καλύπτουν.

«Το αστυνομικό τμήμα της Murrieta είναι υπερήφανο για τη διαφάνειά του, αλλά από την άλλη σέβεται τα δικαιώματα και την προστασία που παρέχει ο νόμος σε όλους, ακόμη και στους υπόπτους», έγραφε η ανάρτηση.

Μία ημέρα μετά, η δανέζικη εταιρεία παρενέβη και «με σεβασμό μας ζήτησε να σταματήσουμε τη χρήση της πνευματικής της ιδιοκτησίας στο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο φυσικά κατανοούμε και με το οποίο θα συμμορφωθούμε», σημείωσε σε δήλωσή του ο υπαστυνόμος Τζέρεμι Ντουράντ. 

Lego κατά Αστυνομίας: Σταματήστε να καλύπτετε με φιγούρες μας τα πρόσωπα υπόπτων-2
Φωτ.: Murrieta Police Department

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία αναζήτησης άλλων μεθόδων για να συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε το περιεχόμενό μας με τρόπο που είναι ενδιαφέρον στους ακολούθους μας», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Σημειώνεται πως ολοένα και περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν τις σοβαρές επιπτώσεις της δημοσιοποίησης φωτογραφιών σήμανσης υπόπτων στο Διαδίκτυο. Οπως λένε, για τα άτομα που βρίσκονται σε αναμονή δίκης, οι φωτογραφίες τους στα social media ενδέχεται να λειτουργούν επιβαρυντικά, ως προκάλυμμα ενοχής, ενώ για όσους έχουν αθωωθεί ή εκτίσει την ποινή τους, οι φωτογραφίες αυτές ίσως εντείνουν το κοινωνικό στίγμα, δυσκολεύοντάς τους να βρουν δουλειά ή και να ενταχθούν ομαλά στην κοινότητά τους. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή