«Μπλόκο» στον νόμο για την ασφάλεια των συνόρων του Τέξας με νέα απόφαση – νίκη για τον Μπάιντεν

«Μπλόκο» στον νόμο για την ασφάλεια των συνόρων του Τέξας με νέα απόφαση – νίκη για τον Μπάιντεν

Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Ορλεάνη αποφάσισε με ψήφους 2-1 να απορρίψει το αίτημα του Τέξας να τεθεί σε ισχύ ο νόμος

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανικό εφετείο με απόφασή του «πάγωσε» σήμερα Τετάρτη νόμο του Τέξας που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικανούς και επιτρέπει στις πολιτειακές αρχές να συλλαμβάνουν και να διώκουν άτομα που είναι ύποπτα για παράνομη διέλευση των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ότι ο νόμος παρεμβαίνει στην εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Επιτροπή του 5ου Εφετείου των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Ορλεάνη αποφάσισε με ψήφους 2-1 να απορρίψει το αίτημα του Τέξας να επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ ο νόμος. 

Ο νόμος βρίσκεται στο επίκεντρο ευρύτερης διαμάχης μεταξύ του Τέξας και της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων και τη μετανάστευση.

Θα καθιστούσε πολιτειακό έγκλημα την παράνομη είσοδο ή επανείσοδο ατόμων από ξένη χώρα στο Τέξας και θα εξουσιοδοτούσε τους πολιτειακούς δικαστές να διατάξουν τους παραβάτες να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, προβλέποντας ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών για όσους αρνούνταν να συμμορφωθούν.

Τρεις αποφάσεις για το καθεστώς του νόμου

Η νέα απόφαση είναι η τελευταία από τις τρεις που εκδόθηκαν με ταχείς ρυθμούς σχετικά με το καθεστώς του νόμου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ, ωστόσο η επιτροπή του εφετείου λίγες ώρες αργότερα αποκατέστησε την προσωρινή διαταγή του περιφερειακού δικαστή Ντέιβιντ Εζρα που εμπόδιζε την εφαρμογή του.

Ο Εζρα, που εδρεύει στο Οστιν, επικαλέστηκε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του 2012 που αφορούσε νόμο της Αριζόνα και έκρινε ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να υιοθετήσουν μέτρα για τη μετανάστευση που «συγκρούονται» με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Η επιτροπή του εφετείου πρόκειται να ακούσει επιχειρήματα επί της ουσίας της έφεσης της πολιτείας στις 3 Απριλίου.

Στην αγωγή της, που κατατέθηκε τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριζε ότι το μέτρο παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς παρεμβαίνει στην εξουσία της να ρυθμίζει τη μετανάστευση. Επιπλέον ανέφερε ότι προσκρούει σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2012.

Η κυβέρνηση εκτιμά ακόμη ότι ο νόμος του Τέξας θα ανέτρεπε διαδικασίες εφαρμογής της πολύπλοκης νομοθεσίας σχετικά με τις απελάσεις.

Καυτό ζήτημα ενόψει εκλογών

Η μετανάστευση και η ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό αποτελούν καυτά ζητήματα για τους ψηφοφόρους ενόψει των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο Δημοκρατικός πρόεδρος διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ακολούθησε περιοριστικές πολιτικές για τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια της δικής του προεδρίας.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ, Ρεπουμπλικανός, σκληρός επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής του Μπάιντεν, υπέγραψε τον νόμο τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητος για την αντιμετώπιση της αύξησης των παράνομων εισόδων.

Αξιωματούχοι του Τέξας έχουν κατηγορήσει τον Μπάιντεν για την αύξηση των παράνομων διελεύσεων, η οποία, όπως υποστηρίζουν, απορροφά πόρους και αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η παρέμβαση του Τέξας και άλλων πολιτειών απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα στα σύνορα.

Συνήγοροι των μεταναστών εκτιμούν ότι ο νόμος θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρατσιστική αντιμετώπιση των ανθρώπων που ήδη βρίσκονται στο Τέξας.

Συρματοπλέγματα και πλωτό φράγμα

Η αμφισβήτηση του νόμου του Τέξας είναι μία από τις δικαστικές διαφορές μεταξύ των Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων της πολιτείας και της κυβέρνησης Μπάιντεν ως προς την αστυνόμευση των συνόρων. Αλλα σημεία αιχμής αποτελούν η τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων και η εγκατάσταση πλωτού φράγματος μήκους 300 μέτρων στον ποταμό Ρίο Γκράντε από τις πολιτειακές αρχές.

Η Αϊόβα ενέκρινε στις 19 Μαρτίου παρόμοιο νόμο με αυτόν του Τέξας, ο οποίος αναμένεται να υπογραφεί από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της πολιτείας.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή