Βαλτιμόρη: «Σταματήστε την κυκλοφορία» – Ηχητικό ντοκουμέντο πριν την κατάρρευση της γέφυρας

Βαλτιμόρη: «Σταματήστε την κυκλοφορία» – Ηχητικό ντοκουμέντο πριν την κατάρρευση της γέφυρας

Η αστυνομία φαίνεται πως είχε λιγότερα από δύο λεπτά για να σταματήσει την κυκλοφορία στη γέφυρα «Francis Scott Key». Η σύγκρουση εμπορικού πλοίου με τη γέφυρα και η επακόλουθη κατάρρευση είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι εργατών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστυνομικοί της Αρχής Μεταφορών του Μέριλαντ είχαν λιγότερο από δύο λεπτά για να σταματήσουν την κυκλοφορία στη γέφυρα «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, η οποία κατέρρευσε αφού έπεσε πάνω της το εμπορικό πλοίο «Dali». 

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν τα μέλη του πληρώματος, το πλοίο φέρεται να έχασε τον έλεγχο του συστήματος πρόωσης μένοντας ακυβέρνητο προτού προσκρούσει στη γέφυρα. Το πλήρωμά του πρόλαβε, ωστόσο, να εκπέμψει σήμα κινδύνου, γεγονός το οποίο επέτρεψε στις Αρχές να διακόψουν άμεσα την κυκλοφορία των οχημάτων πάνω στη γέφυρα αποτρέποντας έτσι κάποια μεγαλύτερη σε απώλειες τραγωδία.

Αρχεία του ασυρμάτου της αστυνομίας στο Broadcastify, τα οποία εξέτασε το Business Insider, δείχνουν πόσο λίγο χρόνο είχαν οι αστυνομικοί να ανταποκριθούν. Μέρος των αρχείων είναι διαθέσιμο στο κανάλι του Broadcastify στο YouTube.

Οι αστυνομικοί ακούγονται να επικοινωνούν κανονικά μέχρι που ένας από αυτούς ειδοποίησε τους συναδέλφους του για την κατάσταση γύρω στη 1:27 τα χαράματα. «Χρειάζομαι έναν από εσάς στη νότια πλευρά και έναν από εσάς στη βόρεια πλευρά. Σταματήστε την κυκλοφορία στη γέφυρα. Πλησιάζει ένα πλοίο που μόλις έχασε το τιμόνι του», ακούγεται να λέει αστυνομικός. Δύο αστυνομικοί απάντησαν καταφατικά στην έκκλησή του μέσα σε 20 δευτερόλεπτα. 

Στη συνέχεια, ένας άλλος αστυνομικός ρώτησε αν «υπάρχει κόσμος που εργάζεται στη γέφυρα αυτή τη στιγμή». Ενα μικρό συνεργείο οκτώ εργατών επισκεύαζε λακκούβες στη γέφυρα και έξι από αυτούς θεωρούνται πλέον νεκροί. Τα έξι αυτά άτομα έκαναν διάλειμμα για φαγητό μέσα ή κοντά στα οχήματά τους τη στιγμή του δυστυχήματος.

Στη 1:28 π.μ., ο αστυνομικός που έδωσε τις αρχικές εντολές για διακοπή κυκλοφορίας είπε στην ομάδα του να βρει έναν εργοδηγό για να «τους βγάλει προσωρινά από τη γέφυρα». Αλλος αστυνομικός απάντησε ότι ήταν απασχολημένος με τη διακοπή της κυκλοφορίας και ότι θα πάει μόλις ένας συνάδελφος τον αντικαταστήσει.

Ωστόσο, 10 δευτερόλεπτα μετά ακούγεται το εξής: «Ολόκληρη η γέφυρα μόλις έπεσε! Ολόκληρη η γέφυρα μόλις κατέρρευσε». «Ξέρουμε αν έχει σταματήσει όλη η κυκλοφορία;» ρωτά αστυνομικός. «Δεν μπορώ να πάω στην άλλη πλευρά, κύριε, η γέφυρα έχει πέσει», απαντά άλλος περίπου 30 δευτερόλεπτα αργότερα.

Στη 1:30 π.μ., ένας άλλος αστυνομικός ακούγεται να λέει ότι «η κυκλοφορία στη βασική γέφυρα έχει διακοπεί, έχουμε εργάτες στο νερό». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή