Γάζα: Σύστημα αναγνώρισης προσώπου από το Ισραήλ

Γάζα: Σύστημα αναγνώρισης προσώπου από το Ισραήλ

Το πειραματικό σύστημα καταγραφής βιομετρικών δεδομένων επιτρέπει την καθολική παρακολούθηση του πληθυσμού της Γάζας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύ πρόγραμμα καταγραφής βιομετρικών δεδομένων των κατοίκων της Γάζας εγκαινίασε στα τέλη του περασμένου χρόνου το Ισραήλ, συλλέγοντας εικόνες του προσώπου Παλαιστινίων χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους. Η τεχνολογία αυτή αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γάζα στο πλαίσιο της έρευνας για Ισραηλινούς ομήρους της Χαμάς. Μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού, το πρόγραμμα αξιοποιήθηκε για τον εντοπισμό Παλαιστινίων που διατηρούσαν σχέσεις με τη Χαμάς ή άλλες ένοπλες οργανώσεις. Κατά καιρούς, όμως, η καινοτόμος τεχνολογία χαρακτήριζε αθώους πολίτες ως καταζητούμενα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου του ισραηλινού στρατού βασίζεται σε τεχνολογία ισραηλινής εταιρείας, αλλά χρησιμοποιεί τις βάσεις δεδομένων της Google. Η εφαρμογή είναι ικανή να αναγνωρίζει πρόσωπα μέσα στο πλήθος, αλλά και από χαμηλής ανάλυσης εικόνες drones ή δορυφόρων.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, χάρη σε ολοένα και πιο προηγμένα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Την ώρα που ορισμένες χώρες αξιοποίησαν την τεχνολογία προκειμένου να διευκολύνουν τις αεροπορικές μετακινήσεις, κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα τη χρησιμοποίησαν εναντίον μειονοτήτων και για να καταπνίξουν κάθε αμφισβήτηση. Το Ισραήλ καινοτόμησε υιοθετώντας αυτή την τεχνολογία στο πεδίο της μάχης. Ο Ματ Μαχμούντι, στέλεχος της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία, λέει ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα χέρια του Ισραήλ «οδηγεί σε στέρηση της ανθρώπινης υπόστασης των Παλαιστινίων στα μάτια των Ισραηλινών».

Γάζα: Σύστημα αναγνώρισης προσώπου από το Ισραήλ-1
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς, αναζητώντας ασφαλέστερες περιοχές. Το Ισραήλ έχει ενεργοποιήσει εφαρμογή που αναγνωρίζει πρόσωπα μέσα στο πλήθος, αλλά και από χαμηλής ανάλυσης εικόνες drones ή δορυφόρων σε διάφορα σημεία ελέγχου στους δρόμους της Γάζας. [A.P. Photo/Fatima Shbair]

Ισραηλινοί στρατιώτες δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν τα δεδομένα των συσκευών τους όταν αυτές αναγνωρίζουν κάποιον Παλαιστίνιο ως τρομοκράτη, ακόμη και όταν αυτό δεν ισχύει. Παρότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία στο παρελθόν σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ, η επιχείρηση στη Γάζα βασίστηκε σε πιο προηγμένο σύστημα. Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ειδική μονάδα κυβερνοπολέμου του ισραηλινού στρατού άρχισε να εξετάζει δεδομένα εναέριας παρακολούθησης από την επίθεση της Χαμάς, καθώς και βίντεο που δημοσίευσαν μέλη της οργάνωσης σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Η μονάδα δημιούργησε έτσι «λίστα προγραφών» μελών της Χαμάς, τα οποία είχαν συμμετάσχει στην επίθεση.

Η ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Τελ Αβίβ, η οποία ανέλαβε το πρόγραμμα, επαίρεται στην ιστοσελίδα της ότι η τεχνολογία της είναι ικανή να αναγνωρίσει αξιόπιστα πρόσωπο κρυμμένο κατά 55%. Ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Ουάτς, έγραψε πρόσφατα σε σελίδα επαγγελματικής δικτύωσης ότι η τεχνολογία της εταιρείας του μπορεί να διαχειρισθεί «ακραίες γωνίες ακόμη και από drones, αλλά και σκοτάδι και κακής ποιότητας εικόνα».

Τα μέλη της στρατιωτικής μονάδας διαπίστωσαν, όμως, στην πράξη ότι η τεχνολογία του Ουάτς δεν είχε τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τις σορούς Ισραηλινών θυμάτων, οι οποίες έφεραν τραύματα στο πρόσωπο. Πολλά περιστατικά εσφαλμένης αναγνώρισης Παλαιστίνιων πολιτών ως μαχητών της Χαμάς καταγράφηκαν επίσης με τα νέα συστήματα. Για να βελτιώσουν την απόδοση του αλγορίθμου του Ουάτς, οι Ισραηλινοί επέτρεψαν στην εφαρμογή να συμβουλευθεί τη βάση δεδομένων φωτογραφιών της Google, ικανή να αναγνωρίσει πρόσωπα και να εμφανίσει προσωπικά στοιχεία τους.

Στις 19 Νοεμβρίου ο Παλαιστίνιος ποιητής Αμπού Τόχα προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη Γάζα με την οικογένειά του. Ισραηλινοί στρατιώτες τον επέλεξαν μεταξύ του πλήθους στο συνοριακό πέρασμα και τον συνέλαβαν χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. Ενόσω βρισκόταν δέσμιος μαζί με άλλους Παλαιστινίους σε στρατιωτική σκηνή, άκουσε κάποιον να μιλάει για τη νέα αυτή τεχνολογία του ισραηλινού στρατού. Μισή ώρα αργότερα, Ισραηλινός ανακριτής κάλεσε τον Τόχα με το όνομά του, παρότι δεν είχε επιδείξει ταυτότητα κατά τη σύλληψή του. Ο Τόχα διηγείται ότι ξυλοκοπήθηκε από τους Ισραηλινούς και ανακρίθηκε για δύο ημέρες, προτού οδηγηθεί πίσω στη Γάζα χωρίς την παραμικρή εξήγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή