Κωνσταντινούπολη: Φαβορί ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Κωνσταντινούπολη: Φαβορί ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Δημοσκοπήσεις δείχνουν επανεκλογή του δημάρχου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση της μεγάλης εταιρείας ερευνών Metropoll, η οποία δίνει προβάδισμα στον Εκρέμ Ιμάμογλου έναντι του πολιτικού αντιπάλου του Μουράτ Κουρούμ, το οποίο μάλιστα διευρύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και πλέον προσεγγίζει τις 11,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, η Metropoll προβλέπει πως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα συγκεντρώσει το 48,6% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, μόλις το 37%.

Πάντως, η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει προβάδισμα του Ιμάμογλου με διαφορά 3 ποσοστιαίων μονάδων και όχι με τη διαφορά που υποστηρίζει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί απογοήτευση, καθώς ο Μουράτ Κουρούμ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον Ιμάμογλου. Ο Κουρούμ ήταν υπουργός Περιβάλλοντος αλλά και στέλεχος της Διεύθυνσης Οικιστικής Ανάπτυξης (TOKI). Ως τεχνοκράτης, λένε, ήταν δύσκολο να έρθει αντιμέτωπος με τον πολιτικό Ιμάμογλου και αυτός θεωρείται και ο λόγος που ο Ερντογάν επιστράτευσε σχεδόν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τα έστειλε στην Κωνσταντινούπολη για να στηρίξουν τον Κουρούμ.

Εμπειροι δημοσκόποι όμως τονίζουν πως αυτή η στρατηγική εξαφάνισε περισσότερο τον υποψήφιο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να προβάλλεται πιο πολύ ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Το εντυπωσιακό στοιχείο με τον Ιμάμογλου είναι πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις καταφέρνει να κερδίσει ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, από τους Τούρκους εθνικιστές, όπως και από τους Κούρδους!

Στο στρατόπεδο του Ταγίπ Ερντογάν ελπίζουν ότι η προσωπικότητα του Τούρκου προέδρου θα δώσει ώθηση στον υποψήφιο του ΑΚΡ.

Εάν o 52χρονος Ιμάμογλου καταφέρει να επανεκλεγεί στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης την προσεχή Κυριακή, τότε πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας στις εκλογές του 2028.

Τα μεγάλα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης –το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Οζγκιούρ Οζέλ, το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ και το φιλοκουρδικό DEM– κατεβαίνουν στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές όχι ως ομάδα, αλλά μεμονωμένα, με τον δικό του υποψήφιο το καθένα. Το φιλοϊσλαμικό Κόμμα Nέας Ευημερίας του Φατίχ Ερμπακάν προκαλεί ζημιά στο κυβερνών AKP καθώς κι αυτό κατεβάζει υποψήφιο και σύμφωνα με τους αναλυτές «κλέβει» ψηφοφόρους από τους δυσαρεστημένους του κυβερνώντος κόμματος.

Στις 31 Μαρτίου 2019 ο Ιμάμογλου είχε επικρατήσει μεν, αλλά οριακά έναντι του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Κωνσταντινούπολη, με διαφορά σχεδόν 13.000 ψήφων. Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε το αποτέλεσμα και η Κωνσταντινούπολη επέστρεψε στις κάλπες στις 23 Ιουνίου 2019, με την «ψαλίδα» να διευρύνεται σημαντικά υπέρ του Ιμάμογλου και στον επαναληπτικό γύρο να κερδίζει με 800.000 ψήφους διαφορά.

Πάντως σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο Ιμάμογλου κερδίσει την Κωνσταντινούπολη για άλλη μία φορά και με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό θα είναι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η φτωχοποίηση του τουρκικού λαού εντάθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει στο παρελθόν πως «όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία».

Ομως οι συνεργάτες και οι οπαδοί του Ερντογάν υπενθυμίζουν πως ο πρόεδρος έχει αποδείξει πως κάνει πολλές εκπλήξεις, αποδεικνύει στην πράξη τα λάθη των δημοσκοπήσεων κι ελπίζουν πως τα δεδομένα των εκλογών δεν θα είναι όπως προβλέπουν οι εταιρείες ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή