Εντολή στο Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη ροή βοήθειας στη Γάζα

Εντολή στο Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη ροή βοήθειας στη Γάζα

Αν και οι εντολές που εκδίδονται από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ είναι νομικά δεσμευτικές, το δικαστήριο δεν έχει την εξουσία να τις επιβάλει

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε ομόφωνα το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη ροή βοήθειας στη Γάζα, προκειμένου να αποτραπεί λιμός.

Το Διεθνές Δικαστήριο ανέφερε ότι το Ισραήλ πρέπει να ενεργήσει «χωρίς καθυστέρηση» για να επιτρέψει την «παροχή… των επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η διαταγή ήρθε έπειτα από προειδοποιήσεις ότι ο λιμός θα μπορούσε να πλήξει τη Γάζα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το Ισραήλ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ότι εμποδίζει τη βοήθεια «εντελώς αβάσιμους».

Εχει επίσης απορρίψει τις καταγγελίες περί γενοκτονίας που έχει καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο η Νότια Αφρική και έχει κατηγορήσει τον ΟΗΕ για τα προβλήματα με τη διανομή της βοήθειας.

Η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης έρχεται αφότου η Νότια Αφρική ζήτησε από το Δ.Δ. να ενισχύσει την εντολή που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο προς το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.

Αν και οι εντολές που εκδίδονται από το Δ.Δ. είναι νομικά δεσμευτικές, το δικαστήριο δεν έχει την εξουσία να τις επιβάλει.

Ο λιμός «χτύπησε» τη Γάζα

Την περασμένη εβδομάδα, έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια, η οποία διευθύνεται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλους φορείς, προειδοποίησε ότι μία «καταστροφική» κατάσταση είναι σε εξέλιξη.

Οπως ανέφερε, το σύνολο των 2,2 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα «αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας» και ο λιμός προβλέπεται να πλήξει το βόρειο τμήμα της περιοχής πριν από το τέλος Μαΐου.

Στην απόφασή του, το Δ.Δ. ανέφερε ότι η Γάζα «δεν αντιμετωπίζει πλέον μόνο τον κίνδυνο λιμού», αλλά «ο λιμός έχει αρχίσει να ξεσπά» και ότι, σύμφωνα με παρατηρητές του ΟΗΕ, 31 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά, έχουν ήδη πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Επισήμανε επίσης τα σχόλια του Φόλκερ Τουρκ, του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η «κατάσταση πείνας, λιμοκτονίας και λιμού» ήταν «αποτέλεσμα των εκτεταμένων περιορισμών του Ισραήλ στην είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών, του εκτοπισμού του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, καθώς και της καταστροφής κρίσιμων πολιτικών υποδομών».

Το δικαστήριο ανέφερε ότι το Ισραήλ πρέπει «να λάβει όλα τα αναγκαία και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει, χωρίς καθυστέρηση, σε πλήρη συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, την απρόσκοπτη παροχή… των επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, στέγη και ρουχισμό, καθώς και προϊόντα υγιεινής και ιατρικό υλικό, ανέφερε το δικαστήριο.

Η απόφαση ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι «ο στρατός του δεν διαπράττει πράξεις που συνιστούν παραβίαση οποιουδήποτε από τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Γάζα» σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία.

Τα φορτηγά περιμένουν στην Αίγυπτο

Τους τελευταίους μήνες έχουν επανειλημμένα σχηματιστεί μεγάλες ουρές από φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα από την Αίγυπτο και έχουν διατυπωθεί κατηγορίες κατά του Ισραήλ ότι καθυστερεί τις παραδόσεις λόγω πολύπλοκων και αυθαίρετων ελέγχων.

Σε κατάθεση την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να μην εκδώσει την τελευταία εντολή, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Νότιας Αφρικής ήταν «εντελώς αβάσιμοι» και «ηθικά αποκρουστικοί».

Απέρριψε επίσης την ευρύτερη υπόθεση που έχει ασκηθεί εναντίον του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία ως «αβάσιμη».

Το Ισραήλ δήλωσε ακόμη ότι η Χαμάς παίρνει μεγάλο μέρος της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα και κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι δεν διανέμει ό,τι έχει απομείνει στον άμαχο πληθυσμό.

Η σύγκρουση ξεκίνησε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 ομήρους.

Από τους συλληφθέντες ομήρους, εξακολουθούν να αγνοούνται περίπου 130, εκ των οποίων τουλάχιστον 34 θεωρούνται νεκροί.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 32.552 ανθρώπων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν δήλωσε ότι από αυτούς που σκοτώθηκαν περισσότεροι από 25.000 ήταν γυναίκες και παιδιά.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή