Πίσω από το bromance Μακρόν – Λούλα: «Ο μήνας του μέλιτος κάποτε τελειώνει»

Πίσω από το bromance Μακρόν – Λούλα: «Ο μήνας του μέλιτος κάποτε τελειώνει»

«Ηταν γάμος» επιβεβαιώνει ο Μακρόν για το bromance με τον Λούλα. Και στους γάμους υπάρχουν σκιές, αντιτείνει το Ρolitico, αποκαλύπτοντας τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο - μεταξύ άλλων στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - Mercosur

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν τρεις ημέρες γεμάτες εναγκαλισμούς, χαμόγελα και προεδρική αγάπη, με φόντο τα χρυσά ηλιοβασιλέματα του Αμαζονίου και τα λευκά μάρμαρα του προεδρικού μεγάρου. 

Οι πρόεδροι Γαλλίας και Βραζιλίας, Εμανουέλ Μακρόν και Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, φιλοδώρησαν τους ταλαιπωρημένους δημοσιογράφους και τους ιδρωμένους φωτορεπόρτερ που τους ακολουθούσαν στην υγρασία του Αμαζονίου με ενσταντανέ άξια για Instagram. 

Οι δύο ηγέτες δεν έχασαν την ευκαιρία να επιδείξουν ομοθυμία σε στόχους μεγαλεπήβολους, όπως η προστασία του δάσους του Αμαζονίου και η δικαιότερη διεθνής φορολογία. Ενώ, ακόμα και στην κοινή συνέντευξη Τύπου, χθες Πέμπτη στην Μπραζίλια, ο Λούλα δεν έκρυψε τη συγκίνησή του ενθυμούμενος πώς τον υποδέχτηκε το 2021 ο Μακρόν στο Ελιζέ, αντιμετωπίζοντάς τον σαν «κάποιον σημαντικό» – παρότι δεν ήταν καν υποψήφιος για την προεδρία. 

«Σημάδεψε τη ζωή μου και ενίσχυσε τον σεβασμό μου για τη Γαλλία», δήλωσε ο Λούλα στους δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας ότι Γαλλία και Βραζιλία «αντιπροσωπεύουν μια γέφυρα μεταξύ του αγκόσμιου Νότου και του ανεπτυγμένου κόσμου».

Πίσω από το bromance Μακρόν – Λούλα: «Ο μήνας του μέλιτος κάποτε τελειώνει»-1
Φωτ.: REUTERS/Ueslei Marcelino

Στη θέα αυτού του απροσδόκητου «bromance», πολλοί στα social media μίλησαν για εικόνες σαν από μήνα του μέλιτος ή ακόμη και… γαμήλιου άλμπουμ. Και ο πρόεδρος Μακρόν έσπευσε να τους επιβεβαιώσει. 

«Κάποιοι συνέκριναν τις φωτογραφίες από την επίσκεψή μου στη Βραζιλία με αυτές ενός γάμου, και τους απαντώ: Ηταν ένας (γάμος). Η Γαλλία αγαπά τη Βραζιλία και η Βραζιλία τη Γαλλία!» έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με τις ευχαριστίες με ένα ποστ όπου ο ίδιος και ο Λούλα κρατιούνται χεράκι χεράκι αλά La La Land…

Σκιές στον «γάμο»

Ομως, όλοι οι μήνες του μέλιτος κάποτε τελειώνουν, σημειώνει εύγλωττα το Politico. 

Τα πράγματα κάθε άλλο παρά «ρομαντικά» παρέμειναν όταν, προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, κάποιος έκανε μνεία στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκεί, αποκαλύφθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών, αφού ο Λούλα απορρίπτει τη στρατιωτική ή την οικονομική στήριξη προς το Κίεβο, ενώ ο Μακρόν επιμένει για αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στην Ουκρανία. 

«Υπάρχει τέτοια ανισότητα που δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε έναν ακόμη πόλεμο», δήλωσε ο Λούλα, επικρίνοντας παράλληλα τις «επενδύσεις σε όπλα, ενώ επικρατεί πείνα στον κόσμο».

Πίσω από το bromance Μακρόν – Λούλα: «Ο μήνας του μέλιτος κάποτε τελειώνει»-2
REUTERS/Ueslei Marcelino

Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν το μόνο ζήτημα στο οποίο οι δύο πρόεδροι διαφοροποιούνται. 

Το ταξίδι έδωσε νέα ευκαιρία στον Μακρόν να επικρίνει την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Βραζιλία και τις άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής που συγκροτούν το μπλοκ Mercosur, την οποία στηρίζει με θέρμη ο Λούλα, σε αντίθεση με τη Γαλλία που την μπλοκάρει. 

«Η συμφωνία Mercosur, όπως τη διαπραγματεύονται σήμερα, είναι μια πολύ κακή συμφωνία», δήλωσε ο Μακρόν σε συνάντηση στελεχών γαλλικών και βραζιλιάνικων επιχειρήσεων στο Σάο Πάολο την Τετάρτη.

Τα υποβρύχια ήταν ακόμη ένα σημείο τριβής. Ο Μακρόν δεσμεύτηκε να ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο» στη γαλλο-βραζιλιάνικη στρατιωτική συνεργασία, με τον ίδιο και τον Λούλα να εγκαινιάζουν πανηγυρικά ένα υποβρύχιο που κατασκευάστηκε με γαλλική τεχνογνωσία για το Ναυτικό της Βραζιλίας. 

Η Βραζιλία επιθυμεί από τη Γαλλία να μοιραστεί περαιτέρω την πυρηνική της τεχνογνωσία για την κατασκευή ενός πέμπτου υποβρυχίου –του πρώτου πυρηνοκίνητου–, ωστόσο η Γαλλία διατηρεί επιφυλάξεις για την υπέρβαση της συμφωνίας που είχαν συνάψει το 2008 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και ο Λούλα (κατά την πρώτη του θητεία).

Πίσω από το bromance Μακρόν – Λούλα: «Ο μήνας του μέλιτος κάποτε τελειώνει»-3
Φωτ.: AP Photo/Eraldo Peres

Η επίσκεψη στον Αμαζόνιο έδωσε επίσης στον Μακρόν την ευκαιρία να εμφανιστεί ως θιασώτης της πράσινης ανάπτυξης και σύμμαχος στον αγώνα του Λούλα κατά της αποψίλωσης των δασών. Μόλις πριν από ένα χρόνο, το Παρίσι εξέταζε το ενδεχόμενο να συνεισφέρει στο Ταμείο του Αμαζονίου (οικονομική πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Λούλα και στην οποία έχουν συμβάλει οικονομικά πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Ωστόσο, σε μια συγκυρία που η Γαλλία προσπαθεί να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της με μαζικές περικοπές δαπανών, η «πράσινη» αυτή συνεισφορά δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Αντ’ αυτού, χωρίς να ανακοινώσει κάποια άμεση δωρεά από το Παρίσι, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία και η Βραζιλία θα επιδιώξουν τη συγκέντρωση 1 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για τον τομέα της βιοοικονομίας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για τον Αμαζόνιο.

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή