Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά ενεργειακών στόχων

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά ενεργειακών στόχων

Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία επιτέθηκε σήμερα, Παρασκευή, εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας, της DTEK, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, ανακοίνωσε η ίδια.

«Ο εξοπλισμός υπέστη σοβαρές ζημιές. Αφού τελείωσε η επίθεση, οι μηχανικοί άρχισαν αμέσως να αποκαθιστούν τις ζημιές», επισήμανε η DTEK σε ανάρτησή της στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, η Ukrenergo, είχε ανακοινώσει ότι ενεργειακές υποδομές της χώρας έγιναν στόχος επιθέσεων της Ρωσίας με πυραύλους και ντρόουν, με αποτέλεσμα να πληγούν θερμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκε ένας τεχνικός, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Οι ευρείες ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, οι πιο πρόσφατες από τις οποίες σημειώθηκαν σήμερα, έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, αναγκάζοντας το Κίεβο να αναστείλει τις εξαγωγές και να βασιστεί σε εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.

«Στη διάρκεια της νύχτας οι Ρώσοι έπληξαν και πάλι ενεργειακές υποδομές σε μια μαζική και συντονισμένη επίθεση», ανάφερε η Ukrenergo στο Telegram.

«Θερμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια στις κεντρικές και τις δυτικές επαρχίες υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε.

Η Ukrenergo επισήμανε ότι έχουν γίνει έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ, στα νοτιοανατολικά.

Επίθεση σε 10 περιοχές

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι εκρήξεις ακούστηκαν στις επαρχίες Ιβάνο – Φρανκσίφσκ και Χμελνίτσκι, όπως και στην πόλη Ντνίπρο, αφού στον ουκρανικό εναέριο χώρο εντοπίστηκαν ρωσικοί πύραυλοι κρουζ.

Συνολικά οι Ρώσοι εισβολείς επιτέθηκαν σε 10 περιοχές της Ουκρανίας χθες τη νύχτα και το πρωί της Παρασκευής, προκάλεσαν ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, πολιτικά αντικείμενα και ιδιωτικές κατοικίες και τραυμάτισαν έξι άτομα, ανακοίνωσε στο Telegram ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιχορ Κλιμένκο.

Συντρίμμια από κατεστραμμένα ντρόουν των Ρώσων κατέπεσαν και σε συνοικίες του Κιέβου σήμερα τα ξημερώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ukrinform

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή