Μετά το βέτο, η Ρωσία καλεί τη Δύση να μη «στραγγαλίζει» τη Βόρεια Κορέα

Μετά το βέτο, η Ρωσία καλεί τη Δύση να μη «στραγγαλίζει» τη Βόρεια Κορέα

Η Μόσχα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για τις στρατιωτικές εντάσεις στην Ασία και ότι επιδιώκουν να «στραγγαλίσουν» το απομονωμένο κράτος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να επιδιώξουν νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας.

Η Μόσχα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για τις στρατιωτικές εντάσεις στην Ασία και ότι επιδιώκουν να «στραγγαλίσουν» το απομονωμένο κράτος.

Η Ρωσία άσκησε βέτο στην ετήσια ανανέωση της ομάδας εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί την επιβολή των μακροχρόνιων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας για τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που εφαρμόζει.

Η κίνηση της Μόσχας, η οποία πλήττει την επιβολή πληθώρας κυρώσεων του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ το 2006, υπογραμμίζει το μέρισμα που κέρδισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν πλησιάζοντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Παλιά πρότυπα»

«Είναι προφανές για εμάς ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί παλιά πρότυπα σε σχέση με τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδαυλίζουν τις στρατιωτικές εντάσεις, ότι οι διεθνείς περιορισμοί δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας, καθώς και ότι οι ανθρωπιστικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Βόρειας Κορέας είναι σοβαρές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αποδείξει ξεκάθαρα ότι το συμφέρον τους δεν εκτείνεται πέρα από το καθήκον του “στραγγαλισμού” της με όλα τα διαθέσιμα μέσα και πως ειρηνική διευθέτηση δεν είναι καθόλου στην ημερήσια διάταξη», ανέφερε.

Το ρωσικό βέτο θεωρείται σημαντικό σημείο καμπής στο διεθνές καθεστώς κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, η οποία σχηματίστηκε το 1948 με την υποστήριξη της τότε Σοβιετικής Ενωσης, ενώ η Δημοκρατία της Κορέας υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βόρεια Κορέα είναι η μοναδική χώρα που έχει πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές τον 21ο αιώνα, το 2006, το 2009, το 2013, δύο φορές το 2016 και το 2017, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

«Οργανο» της Δύσης

Η Ρωσία δήλωσε ότι το έργο των εμπειρογνωμόνων δεν ήταν ούτε αντικειμενικό ούτε αμερόληπτο και ότι είχαν μετατραπεί σε όργανο της Δύσης.

«Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει χάσει όλα τα πρότυπα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της εντολής της», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες «μετατράπηκαν σε πειθήνιο όργανο των γεωπολιτικών αντιπάλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Δεν έχει νόημα να τη διασώσουμε με αυτή τη μορφή».

Το βέτο καταδεικνύει σε ποιο βαθμό ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος προκάλεσε τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, έχει υπονομεύσει τη συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων σε άλλα μείζονα παγκόσμια ζητήματα.

Αναζωογόνηση σχέσεων

Από τότε που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να επιδείξει την αναζωογόνηση των σχέσεών της –συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δεσμών– με την Πιονγιάνγκ.

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους που χρησιμοποιεί εναντίον της Ουκρανίας, κάτι που έχουν απορρίψει το Κρεμλίνο και η Πιονγιάνγκ.

Η Ρωσία, τόνισε η Ζαχάροβα, επεδίωξε συμβιβασμό βάσει του οποίου οι κυρώσεις θα επανεξετάζονταν σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αν και η πρόταση αντιμετωπίστηκε με «εχθρότητα» από την Ουάσιγκτον.

«Καλούμε τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από βήματα κλιμάκωσης και να αναζητήσουν τρόπους εκτόνωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις γνωστές προτεραιότητες ασφαλείας», τόνισε η Ζαχάροβα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή