Αρθρο του Δρ Φαχρετίν Αλτούν στην «Κ»: Ο σύμβουλος του Ερντογάν για τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Αρθρο του Δρ Φαχρετίν Αλτούν στην «Κ»: Ο σύμβουλος του Ερντογάν για τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Τις βλέπουμε ως σημαντικό ορόσημο στο δημοκρατικό ταξίδι της Τουρκίας και θα επηρεάσουν τις μελλοντικές δεκαετίες όσον αφορά την εσωτερική και εξωτερική δυναμική της χώρας

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δίκαιες, διαφανείς και τακτικές εκλογές αποτελούν το πιο θεμελιώδες στοιχείο των σύγχρονων δημοκρατιών. Η ελάχιστη προϋπόθεση των δημοκρατιών είναι το γεγονός ότι οι κυβερνώντες αντλούν τις αρμοδιότητες και την εξουσία τους από το εκλογικό σώμα, δηλαδή από τους κυβερνώμενους. Οι αρμοδιότητες αυτές ανανεώνονται μέσω των τακτικών εκλογών. Μέσω των εκλογών οι κυβερνώμενοι κρίνουν τις πολιτικές και τις επιδόσεις των κυβερνώντων και αξιολογούν τους κυβερνώντες θετικά ή αρνητικά.

Από το 1946, με το πέρασμα στον πολυκομματισμό, η Τουρκία είναι μία από τις χώρες με τακτικές, δίκαιες και διαφανείς εκλογές. Μετά τη δημιουργία θεσμών όπως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), οι εκλογές στην Τουρκία διεξάγονται υπό την εποπτεία ανεξάρτητων δικαστών. Ως εκ τούτου, η Τουρκία διαθέτει μια καλά ανεπτυγμένη πολιτική κουλτούρα όσον αφορά τη διασφάλιση της εκλογικής ασφάλειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κάλπη.

Η εκδήλωση της εμπιστοσύνης στις εκλογές και τις κάλπες στην Τουρκία μπορεί να φανεί στα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές. Με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου 2023, η Τουρκία έγινε η τρίτη χώρα με την υψηλότερη εκλογική συμμετοχή μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του YSK, το ποσοστό συμμετοχής στο εσωτερικό της χώρας ήταν 88,92% στις εκλογές της 14ης Μαΐου και 85,72% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια (IDEA), η Τουρκία ξεπέρασε πολλά δυτικά μέλη του ΟΟΣΑ, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά την εγχώρια προσέλευση των ψηφοφόρων στις 14 Μαΐου. Μια άλλη εντυπωσιακή πτυχή αυτών των στοιχείων είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στην Τουρκία είναι ακόμη υψηλότερο από ό,τι σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, όπου η συμμετοχή των ψηφοφόρων κυμαίνεται γύρω στο 80%.

Η Τουρκία θα προσέλθει και πάλι στις κάλπες την Κυριακή 31 Μαρτίου για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στις 31 Μαρτίου έχουν μεγάλη εθνική και διεθνή σημασία, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της Τουρκίας στις δημοκρατικές αξίες και το καινοτόμο όραμά της για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, οι εκστρατείες που διεξήχθησαν υπό ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής διαδικασίας αποτελούν ένδειξη ότι η Τουρκία είναι μία από τις κορυφαίες δημοκρατικά ώριμες χώρες στην περιοχή όσον αφορά τη σημασία που αποδίδεται στις τοπικές διοικήσεις.

Θα ήθελα να εκφράσω ότι για εμάς είναι πολύ σημαντικό οι τοπικές διοικήσεις, οι οποίες είναι οι πρωταρχικοί αποδέκτες των αναγκών και των αιτημάτων των πολιτών, να έχουν όραμα και προοπτική σύμφωνη με τις συνθήκες της εποχής. Είναι αναπόφευκτο γεγονός ότι η διαδικασία αυτή διαδραματίζει αποτελεσματικό ρόλο στην ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών και της επικοινωνίας τους με τις τοπικές διοικήσεις.

Αυτό που διαφοροποιεί την καινοτόμο προσέγγιση της δημοτικής διοίκησης που έχουμε εδώ και χρόνια, είναι ότι στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στη διαφάνεια, στη λογοδοσία υπό όλες τις συνθήκες και κυρίως στην οικοδόμηση διοικήσεων με προσανατολισμό τον πολίτη, σε συνδυασμό με την τεχνολογία και τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης. Ως πρώτο βήμα και συγκεκριμένο παράδειγμα αυτού του οράματος είναι τα σημαντικά βήματα που έκανε η Τουρκία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στον τομέα της δημοτικής διοίκησης, κατά την ανάληψη της διοίκησης του μητροπολιτικού δήμου της Ιστανμπούλ από τον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές του 1994. Η συνέχιση της πολιτικής υπηρεσιών και του οράματος που δημιούργησε ο Πρόεδρός μας πριν από 30 χρόνια αποτελεί το βασικό πολιτικό όραμα των δήμων μας. Ως εκ τούτου, έχουμε την πεποίθηση ότι η διατήρηση ενός αντίστοιχου οράματος και μιας αντίστοιχης αντίληψης υπηρεσιών στις επερχόμενες τοπικές εκλογές θα ενισχύσει περαιτέρω τις δημοκρατικές μας αξίες και την κοινωνική μας συνοχή στην εθνική και διεθνή σκηνή.

Βλέπουμε τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2024 ως σημαντικό ορόσημο στο δημοκρατικό ταξίδι της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι οι εκλογές αυτές είναι επίσης ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση του περιφερειακού ηγετικού οράματος της Τουρκίας και αναγνωρίζουμε αυτές τις εκλογές ως μια σημαντική δραστηριότητα, που αυξάνει τη δημοκρατική ωριμότητα και την κοινωνική συμμετοχή της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον αυτές οι εκλογές, όπως και όλες οι προηγούμενες εκλογές, θα επιτρέψουν στον τουρκικό λαό να συμμετάσχει πιο αποτελεσματικά στις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της δημοκρατίας μας.

Μια άλλη σημαντική πτυχή των εκλογών της 31ης Μαρτίου είναι ότι δεν θα υπάρξουν νέες εκλογές για τα επόμενα 4 χρόνια. Σε αυτά τα 4 χρόνια η Τουρκία θα συνεχίσει, χωρίς να επιβραδύνει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν υπό την ηγεσία του Προέδρου μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια σε κάθε τομέα, από την επικοινωνία μέχρι τη διπλωματία, από την οικονομική ανάπτυξη μέχρι τις επενδύσεις σε υποδομές, θα συνεχιστούν. Επιπλέον, ο στόχος της εισαγωγής στον Αιώνα της Τουρκίας με ένα νέο και πολιτικό σύνταγμα θα είναι το σημαντικότερο όραμα και η ατζέντα των επόμενων 4 ετών.

Στο πλαίσιο αυτού του οράματος, η Τουρκία θα προσπαθήσει να οικοδομήσει τον Αιώνα της Τουρκίας, αυξάνοντας τα δημοκρατικά της πρότυπα, αυξάνοντας τα επίπεδα του εισοδήματος ευημερίας της και διεκδικώντας να γίνει περιφερειακός και παγκόσμιος παράγοντας. Η ανάπτυξη των κοινών μας συμφερόντων με τους δυτικούς συμμάχους μας και η αύξηση των νέων και στρατηγικών συνεργασιών θα συνεχίσουν να αποτελούν τις προτεραιότητές μας αυτή την περίοδο. Ως απαίτηση του νόμου της συμμαχίας, η πιο βασική μας προσδοκία είναι να γίνονται σεβαστές οι πολιτικές ευαισθησίες της Τουρκίας, ειδικά στην καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, το FETO και το DAESH.

Με τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, η Τουρκία θα προσθέσει νέες επιτυχημένες εκλογές στη δημοκρατική της κουλτούρα και θα προετοιμάσει όλες τις επαρχίες της, ειδικά πόλεις όπως η Ιστανμπούλ και η Ανκαρα, για τον Αιώνα της Τουρκίας. Η εθνική ανάπτυξη, η ανοικοδόμηση και η ανασυγκρότηση των πόλεων που επλήγησαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και η μετατροπή πόλεων με υψηλό σεισμό κινδύνου όπως η Ιστανμπούλ σε ανθεκτικές πόλεις, θα είναι το πιο σημαντικό όραμά μας μετά τις εκλογές.

Από εδώ και πέρα, η Τουρκία, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, θα διεξάγει τις εκλογές της στο πλαίσιο δημοκρατικών διαδικασιών, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευσή της θα σέβονται τα αποτελέσματα της κάλπης και το πιο σημαντικό, η Τουρκία θα συνεχίσει να χτίζει τον Αιώνα της Τουρκίας ως σταθεροποιητική δύναμη στη διεθνή σκηνή. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι οι εκλογές της 31ης Μαρτίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια εκλογική διαδικασία που προορίζεται να επηρεάσει τις μελλοντικές δεκαετίες της Τουρκίας όσον αφορά την εσωτερική και εξωτερική δυναμική. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι εκλογές που στοχεύουν να επηρεάσουν τις μελλοντικές δεκαετίες της Τουρκίας ως προς την εσωτερική και εξωτερική της δυναμική.

* O δρ Φαχρετίν Αλτούν είναι πρόεδρος Επικοινωνίας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή