Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία

Επείγει η έγκριση της αμερικανικής βοήθειας από το Κογκρέσο, τόνισε στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζοντας τις μεγάλης κλίμακας επιδρομές εναντίον του ενεργειακού δικτύου και άλλων υποδομών της Ουκρανίας, η Ρωσία έπληξε 10 περιοχές στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας θέτοντας σε συναγερμό και τις ένοπλες δυνάμεις δύο γειτονικών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν μπαράζ πληγμάτων με 99 πυραύλους και drones τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Η ουκρανική αεράμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 58 drones και 26 πυραύλους Κρουζ, πάντα σύμφωνα με το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές εναντίον αστικών κέντρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων του Κιέβου και της Οδησσού, τις τελευταίες ημέρες, απαντώντας στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον παραμεθόριων ρωσικών περιοχών, ιδιαίτερα της περιοχής του Μπέλγκοροντ. Τα πλήγματα εναντίον του ενεργειακού δικτύου έχουν προκαλέσει εκτεταμένα μπλακ άουτ σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο Χάρκοβο. Το τελευταίο ρωσικό μπαράζ έπληξε σκόπιμα θερμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, σύμφωνα με την κρατική επιχείρηση ενέργειας Ukrenergo.

Πολωνία και Ρουμανία

Οι βομβαρδισμοί περιοχών της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανάγκασαν τους Πολωνούς να απογειώσουν αεροσκάφη αναχαίτισης για την πρόληψη πιθανού κινδύνου. Από την πλευρά του το υπουργείο Aμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα ύστερα από τον εντοπισμό θραυσμάτων που ενδέχεται να προέρχονται από ρωσικό drone σε αγροτική έκταση κοντά στον ποταμό Δούναβη και στα σύνορα με την Ουκρανία. Εξάλλου, ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο κατέπεσε στη θάλασσα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στα ανοιχτά της Κριμαίας, αλλά ο πιλότος του πρόλαβε να εκτιναχθεί με αλεξίπτωτο.

Η ένταση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, όπως και η αυξανόμενη πίεση του ρωσικού στρατού στο ανατολικό μέτωπο μετά την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα, υποχρεώνει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πιέζει για αύξηση της δυτικής βοήθειας στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε την επείγουσα έγκριση του πακέτου στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, ύψους 60 δισ. δολαρίων, που εισηγείται η κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά συνεχίζει να προσκρούει σε αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι ελέγχουν το Σώμα. Επιπλέον, ο Ζελένσκι ζητάει από Αμερικανούς και Ευρωπαίους να ενισχύσουν την ουκρανική αεράμυνα με πυραύλους Patriot.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, απέρριψε όμως ως μη ρεαλιστικές τις θέσεις του Κιέβου για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ότι συναντήθηκε με διπλωμάτες και αξιωματούχους της Ελβετίας, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν, κατά τα λεγόμενά του, ότι η ειρηνευτική διάσκεψη την οποία φιλοδοξούν να φιλοξενήσουν στη Βέρνη θα προβλέπει συμμετοχή και της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ρωσικό δικαστήριο διέταξε να παραταθεί η προφυλάκιση της δημοσιογράφου Αντονίνα Φαβόρσκαγια, η οποία κάλυπτε τις δίκες του αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι μέχρι τον θάνατό του, σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου, τον Φεβρουάριο. Η Φαβόρσκαγια τράβηξε το τελευταίο βίντεο που εμφάνιζε τον Ναβάλνι εν ζωή και συνελήφθη τον Μάρτιο με την κατηγορία της συμμετοχής σε εξτρεμιστική οργάνωση, εξαιτίας της οποίας απειλείται με εξαετή κάθειρξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή