Ισραηλινές επιδρομές σε Συρία και Λίβανο

Ισραηλινές επιδρομές σε Συρία και Λίβανο

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε το Ισραήλ να άρει άμεσα τα εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα παραμένουν καθηλωμένες σε νεκρό σημείο, δύο ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ σε Συρία και Λίβανο ενισχύουν τους φόβους για γενίκευση του πολέμου που κοντεύει να συμπληρώσει έξι μήνες. Η πιο φονική εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα επιδρομή του Ισραήλ σε συριακό έδαφος εκδηλώθηκε γύρω στη 1.45 π.μ. στα περίχωρα του Χαλεπίου, στα βόρεια της χώρας. Το συριακό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν σειρά στόχων, σκοτώνοντας αμάχους και στρατιωτικούς. Επικαλούμενο αξιωματούχους ασφαλείας, το πρακτορείο Reuters έγραψε ότι 33 Σύροι και 5 μαχητές της Χεζμπολάχ έχασαν τη ζωή τους, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 44 νεκρούς.

Σε ένα δεύτερο, ανεξάρτητο περιστατικό, πύραυλος ισραηλινού αεροπλάνου σκότωσε τον Αλί Αμπεντ Ακσάν Ναΐμ, αναπληρωτή διοικητή της μονάδας της Χεζμπολάχ που ασχολείται με την εκτόξευση ρουκετών και πυραύλων εναντίον πόλεων και χωριών στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Αμέσως μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ ανάμεσα στις δύο πλευρές των συνόρων με τον Λίβανο έγιναν καθημερινή υπόθεση. Το τελευταίο διάστημα οι συγκρούσεις γίνονται πιο πυκνές και πιο φονικές, με το ενδεχόμενο ενός νέου ανοιχτού πολέμου, ύστερα από εκείνον του 2006, να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Προ ημερών ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε γυμνάσια για εκπαίδευση πιλότων σε πλήγματα μεγάλου βάθους εντός του Λιβάνου, ώστε η ισραηλινή αεροπορία να βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο «παρατεταμένης σύγκρουσης» και στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με ομόφωνη απόφασή του, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να άρει «χωρίς καθυστέρηση» όλα τα εμπόδια για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στα 2,4 εκατ. Παλαιστινίων της Γάζας, ύστερα από τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΗΕ ότι ο λιμός δεν είναι πλέον μια απειλή, αλλά μια πραγματικότητα. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από προσφυγή της Νότιας Αφρικής και σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε το κορυφαίο νομικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών τον Ιανουάριο, με την οποία καλούσε το Ισραήλ να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου γενοκτονίας.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο της Ιερουσαλήμ ανακοινώθηκε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μοσάντ και Σιν Μπετ να στείλουν αντιπροσωπείες στην Ντόχα του Κατάρ προς συνέχιση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Ηταν το δεύτερο δείγμα μετριασμού της αδιαλλαξίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού ύστερα από την ανακοίνωσή του, μία ημέρα νωρίτερα, ότι θα στείλει, τελικά, κυβερνητική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων στη Γάζα. Οι Αμερικανοί καλούν τον Νετανιάχου να μην εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις στη Ράφα, κάτι που ο ίδιος προς το παρόν αρνείται.

Υπό πολιορκία χιλιάδων διαδηλωτών βρέθηκε για πέμπτη κατά σειρά ημέρα η ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν της Ιορδανίας. Οι διαδηλωτές καλούν την κυβέρνησή τους να κλείσει την πρεσβεία και να ακυρώσει τη συνθήκη ειρήνης Ιορδανίας – Ισραήλ του 1994 λόγω του πολέμου στη Γάζα. Η πλειονότητα των Ιορδανών υπηκόων είναι παλαιστινιακής καταγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή