Μειώνονται οι αιτήσεις στο Χάρβαρντ

Μειώνονται οι αιτήσεις στο Χάρβαρντ

Μετά τις πληγές στην αξιοπιστία του αμερικανικού πανεπιστημίου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αιτήσεις εισόδου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σημείωσαν φέτος μεγάλη πτώση, την ώρα που ο αριθμός αιτήσεων για άλλα προβεβλημένα αμερικανικά πανεπιστήμια κατέγραψε ρεκόρ.

Η υποχώρηση του Χάρβαρντ δείχνει ότι το ιστορικό ίδρυμα υπέστη πλήγμα από την αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή επιστολή φοιτητών που επέρριπτε στο Ισραήλ το σύνολο της ευθύνης για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Παρότι το Πανεπιστήμιο Μπράουν κατέγραψε και αυτό μείωση του αριθμού αιτήσεων πρωτοετών, οι αιτήσεις αυτές ήταν φέτος αυξημένες στα Πανεπιστήμια Πεν, Ντάρτμουθ, Κολούμπια, ΜΙΤ και Αμχερστ.

Τα άλλα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ κατέγραψαν ρεκόρ εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πρωτοετείς.

Τα χτυπήματα κατά του Χάρβαρντ ξεκίνησαν με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 29 Ιουνίου, η οποία κατήργησε την πολιτική θετικών διακρίσεων του ιστορικού πανεπιστημίου υπέρ των μειονοτήτων. Η πολιτική αυτή είχε αναδειχθεί σε πρότυπο για τα πανεπιστήμια όλης της χώρας. Τα προβλήματα κορυφώθηκαν στις 2 Ιανουαρίου με την παραίτηση της πρώτης Αφροαμερικανής προέδρου του ιδρύματος, Κλοντίν Γκέι. Η πρόεδρος αντιμετώπισε κατηγορίες λογοκλοπής, τις οποίες αρνήθηκε, ενώ είχε βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων εξαιτίας των υπεκφυγών της σε κατάθεσή της τον Δεκέμβριο ενώπιον του Κογκρέσου για τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμια.

«Οι επίδοξοι φοιτητές τρομοκρατήθηκαν από τις εκστρατείες αποκάλυψης ονομάτων όσων υπέγραψαν ψηφίσματα υπέρ των Παλαιστινίων, από τους δισεκατομμυριούχους CEO εταιρειών που ζητούσαν δημόσια τα ονόματα διαδηλωτών και από τις διηγήσεις φοιτητών που έχασαν εργασιακές ευκαιρίες επειδή είχαν μιλήσει για τον πόλεμο στη Γάζα. Πιστεύω ότι αυτό οδήγησε πολλούς αποφοίτους λυκείου σε λιγότερο προβεβλημένα πανεπιστήμια», λέει ο προγυμναστής Χάφιζ Λαχάνι.

Το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, γνωστό ως «Πεν», δέχθηκε φέτος αριθμό-ρεκόρ αιτήσεων (65.230), παρότι ενεπλάκη και αυτό στην αντιπαράθεση για τον πόλεμο στη Γάζα και τον αντισημιτισμό. Η διαφορά με το Χάρβαρντ όμως ήταν ότι η τότε πρόεδρος του Πεν, Ελίζαμπεθ Μαγκίλ, παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά τη νομικίστικη και διόλου πειστική κατάθεσή της ενώπιον του Κογκρέσου για τον αντισημιτισμό στο ίδρυμα. Η δρ Γκέι στο Χάρβαρντ καθυστέρησε αντίθετα ένα και πλέον μήνα μετά την κατάθεσή της, προτού παραιτηθεί.

Παρά την απαγόρευση των θετικών διακρίσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο, το Χάρβαρντ καθώς και τα άλλα πανεπιστήμια στην κατηγορία του, υιοθέτησε άλλες μεθόδους προκειμένου να ευνοήσει την είσοδο πρωτοετών από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι 20% των πρωτοετών είναι τα πρώτα μέλη των οικογενειών τους που εισάγονται σε πανεπιστήμιο, ενώ 21% είναι αποδέκτες οικονομικής βοήθειας για άπορες οικογένειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή