Συναγερμός σε Γαλλία και Ελβετία για τη σκόνη από τη Σαχάρα

Συναγερμός σε Γαλλία και Ελβετία για τη σκόνη από τη Σαχάρα

Ισχυρός νότιος άνεμος έχει μεταφέρει μεγάλες ποσότητες σκόνης από τη Σαχάρα της βόρειας Αφρικής σε περιοχές της Γαλλίας και της Ελβετίας με τις Αρχές να προειδοποιούν για «επεισόδιο ρύπανσης από μικροσωματίδια»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες ποσότητες σκόνης από τη Σαχάρα έχουν ταξιδέψει από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, καλύπτοντας τον ουρανό σε περιοχές της Γαλλίας και της Ελβετίας από την Παρασκευή, μειώνοντας δραματικά την ορατότητα.

«Η άφιξη άμμου από τη Σαχάρα οδηγεί σε σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων», υπογραμμίζει η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MétéoSwiss σε μήνυμα στο X.

Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3.000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης και στην υπόλοιπη χώρα.

Υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση

Το AirCHeck, εφαρμογή για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε περιοχή με «άξονα» από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης. Απελευθερώνει από 60 έως 200 εκατ. τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και να φτάσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Καθώς κατακάθεται, η άμμος δίνει πορτοκαλί απόχρωση στο χιόνι.

«Ξεπεράστηκε το όριο συναγερμού»

Το όριο συναγερμού ξεπεράστηκε σε περιοχές της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

Η νοτιοανατολική Γαλλία πλήττεται από «επεισόδιο ρύπανσης από μικροσωματίδια λόγω της διέλευσης ενός σύννεφου άμμου από τη Σαχάρα», ανακοίνωσαν οι νομαρχίες των περιφερειών Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (PACA) και Ερολ και Γκαρ.

«Το όριο συναγερμού ξεπεράστηκε το Σάββατο. Η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προτού περιοριστεί αύριο Κυριακή λόγω των καταιγίδων που προβλέπονται για τη νότια Γαλλία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η διέλευση αέριας μάζας φορτωμένης με σωματίδια της ερήμου παρατηρείται από την Παρασκευή και συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο, σε μεγάλο μέρος των ακτών της Μεσογείου.

Οι τοπικές Αρχές έχουν ενεργοποιήσει το επίπεδο επιφυλακής που προβλέπει ενημέρωση των πολιτών και σχετικές συστάσεις. 

Με πληροφορίες από AFP, Le Monde

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή