Εκδίκηση υπόσχεται ο Ιρανός ηγέτης Χαμενεΐ

Εκδίκηση υπόσχεται ο Ιρανός ηγέτης Χαμενεΐ

Εντονες οι διεθνείς αντιδράσεις για τη φονική επιδρομή του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν δεν έχει άλλη επιλογή από το απαντήσει στην πρόκληση. Εκείνο που μένει να εξακριβωθεί είναι αν θα εμπλακεί άμεσα σε πλήγματα κατά του Ισραήλ ή αν θα συνεχίσει να απαντάει μέσω αντιπροσώπων, όπως η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ. Σε αυτή την εκτίμηση συνοψίζεται η συνισταμένη των απόψεων διεθνών αναλυτών, μία ημέρα ύστερα από την επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, σκοτώνοντας επτά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων τριών υποστρατήγων.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο για τον χρόνο και το είδος της ιρανικής απάντησης, δήλωσε χθες: «Το διεστραμμένο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας. Θα το κάνουμε να μετανιώσει γι’ αυτό το έγκλημα, όπως και για άλλα». Τη νύχτα της Δευτέρας συνεδρίασε το ανώτατο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ιράν παρουσία του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί και έλαβε «τις απαραίτητες αποφάσεις», όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ιρανοί κατέβαιναν στους δρόμους μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένων της Τεχεράνης, του Ισφαχάν και της Ταυρίδας, φωνάζοντας «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στις ΗΠΑ».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν κάλεσε τον πρεσβευτή της Ελβετίας, η οποία εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη, καθώς ΗΠΑ και Ιράν δεν έχουν κανονικές διπλωματικές σχέσεις από το 1980. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι, ως σύμμαχος του Ισραήλ, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις του. Η απάντηση της Ουάσιγκτον ήταν άμεση. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον, «οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη» στο επίμαχο πλήγμα και «δεν γνώριζαν τίποτα απολύτως προτού αυτό εκδηλωθεί». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί για οτιδήποτε θα μπορούσε να κλιμακώσει την κρίση στην περιοχή». Ωστόσο, ο Αλί Σαμχανί, πολιτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ, σχολίασε μέσω Χ ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν υπεύθυνες ανεξαρτήτως του αν γνώριζαν για την πρόθεση του Ισραήλ να εξαπολύσει την επίθεση».

Σε μήνυμά της στα Ηνωμένα Εθνη η ιρανική αντιπροσωπεία ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να καταδικάσει «την αδικαιολόγητη εγκληματική ενέργεια και τρομοκρατική επίθεση». Το ανώτατο, αποφασιστικό όργανο του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το βράδυ (ώρα Νέας Υόρκης), ύστερα από σχετικό αίτημα της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ εναντίον κτιρίου της διπλωματικής αποστολής μιας κυρίαρχης χώρας «παραβιάζει όλα τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου και συνιστά πράξη επίθεσης».

Οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί για την αεροπορική επίθεση, διαβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, καυτηρίασε την επίθεση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Την έντονη καταδίκη τους για την ενέργεια του Ισραήλ εξέφρασαν η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Κατάρ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που εκφράζει το σύνολο των αραβικών κρατών, τονίζοντας τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει κατά καιρούς πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης, που την υποστηρίζουν, σε Συρία και Λίβανο, αλλά η επίθεση εναντίον κτιρίου διπλωματικής αποστολής, που αποτελεί βάσει του διεθνούς δικαίου ιρανικό έδαφος, ανεβάζει ψηλότερα τον πήχυ της πρόκλησης, δοκιμάζοντας τα όρια αυτοσυγκράτησης της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε ευθέως την ευθύνη της επίθεσης, αλλά τέσσερις αξιωματούχοι του, που μίλησαν στους New York Times διατηρώντας την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν ότι η χώρα τους ήταν εκείνη που την πραγματοποίησε. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από επίθεση με drone εναντίον στρατιωτικής βάσης στο νότιο Ισραήλ, το πρωί της Δευτέρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πλήγμα στη Δαμασκό αποτελούσε ένα είδος απάντησης.

Η επίθεση που ισοπέδωσε κυριολεκτικά το ιρανικό προξενείο σκότωσε, μεταξύ άλλων, τον Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, ο οποίος είχε τη γενική εποπτεία των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία και τον υπαρχηγό του, Μοχάμεντ Χάντι Χατζριαχιμί. Στην ίδια επίθεση σκοτώθηκε και ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο Χουσεΐν Γιούσεφ. Σε ανακοίνωσή της, η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου προειδοποίησε ότι «αυτό το έγκλημα οπωσδήποτε δεν θα περάσει χωρίς ο εχθρός να βρει την τιμωρία και την εκδίκηση που του αξίζει».

Ρεπορτάζ ιρανικών και συριακών μέσων ανέφεραν ότι κάτω από τα συντρίμμια του προξενείου έχασαν τη ζωή τους και έξι Σύροι. Εκκληση για αυτοσυγκράτηση προς πάσα κατεύθυνση απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή