Συναγερμό σημαίνει η Κύπρος για το ρεκόρ αφίξεων προσφύγων

Συναγερμό σημαίνει η Κύπρος για το ρεκόρ αφίξεων προσφύγων

Δέκα πλοιάρια με 476 ανθρώπους στο νησί σε δύο ημέρες – Οι περισσότεροι μέσω Λιβάνου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τις δυνατότητές της να φιλοξενήσει πρόσφυγες έχει εξαντλήσει η Κύπρος, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας.

Συνολικά, 476 πρόσφυγες σε δέκα πλοιάρια αποβιβάστηκαν στο νησί από την Κυριακή, αφού διασώθηκαν από την κυπριακή ακτοφυλακή. Οι περισσότεροι είναι Σύροι, που έφθασαν στην Κύπρο μέσω Λιβάνου. Η κυπριακή κυβέρνηση ζητεί τη βοήθεια της Ε.Ε. και έχει έλθει σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου. Από τον Ιανουάριο φέτος, 2.600 άνθρωποι –τριάντα την ημέρα κατά μέσον όρο– έφθασαν στην Κύπρο για να καταθέσουν αίτημα ασύλου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι 476 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν χθες σε κέντρο φιλοξενίας στα δυτικά της Λευκωσίας, ενώ συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ως ύποπτοι διακινητές.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει στηρίξει όλες τις ευρωπαϊκές προτάσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού, συμπεριλαμβανομένων και όσων καλούν στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» εντός συριακού εδάφους, όπου θα επαναπατρίζονται οι Σύροι πρόσφυγες. Την περασμένη εβδομάδα ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έκανε λόγο για «κατάλληλη στιγμή για συλλογική δράση» από μέρους των κρατών της Ε.Ε., αλλά και του Λιβάνου και της Συρίας.

Η Λευκωσία ανησυχεί για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα για το προσφυγικό κύμα, με εύθραυστα κράτη της περιοχής, όπως ο Λίβανος, να απειλούνται άμεσα. Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια οδηγούν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων της Μέσης Ανατολής σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στη Δύση. Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύσταση ειδικής μονάδας αντιμετώπισης της διακίνησης Σύρων προσφύγων προς την Κύπρο.

Η Λευκωσία έχει καταθέσει αίτημα αρωγής στην ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex προκειμένου να αυξηθούν οι θαλάσσιες περιπολίες στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Σε συνάντηση που είχαν στα τέλη Μαρτίου ο Ιωάννου με τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε ανακοινώσει την έναρξη κύκλου επαφών με τον Λίβανο με στόχο την εκπόνηση μεταναστευτικής συμφωνίας στα πρότυπα αυτής μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο, που υπεγράφη στις 17 Μαρτίου, προβλέπει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διαχείρισης της μετανάστευσης με 200 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. θα καταβάλει συνολικά 7,4 δισ. ευρώ στην Αίγυπτο για την αντιμετώπιση των αιτίων της μετανάστευσης, ενισχύοντας την αγορά εργασίας και ανοίγοντας διόδους νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και προσελκύοντας ταλαντούχους νέους από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία, τη Λιβύη, την Τυνησία και τη Σενεγάλη. Παρά τις διαβεβαιώσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης, όμως, για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων στο έδαφος της Αιγύπτου, διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν σοβαρές παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η ομάδα των Πρασίνων και Ανεξάρτητων του Ευρωκοινοβουλίου είχε καταδικάσει τη μεταναστευτική συμφωνία με την Αίγυπτο, εκτιμώντας ότι θα απειλήσει και θα δυσχεράνει τη ζωή των προσφύγων. «Η συνεργασία με τον δικτάτορα Σίσι θα οδηγήσει σε περισσότερη βία, περισσότερη καταστολή και περισσότερους πρόσφυγες στις θάλασσες», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τίνεκε Στρικ.

Η αποτελεσματικότητα της αιγυπτιακής ακτοφυλακής κάνει τους πρόσφυγες να μεταβαίνουν στη Λιβύη από όπου αποπειρώνται τον διάπλου. Επίσης η απουσία ακτοφυλακής στον Λίβανο σημαίνει ότι ο δρόμος προς την Κύπρο είναι ουσιαστικά αφύλακτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή