«Εξοργισμένος και συντετριμμένος» ο Μπάιντεν για την επίθεση στη ΜΚΟ στη Γάζα

«Εξοργισμένος και συντετριμμένος» ο Μπάιντεν για την επίθεση στη ΜΚΟ στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε δριμεία κριτική στο Ισραήλ για την επίθεση με drone που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση που διένειμε τρόφιμα στη Γάζα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ζήτησε να διεξαχθεί ταχεία έρευνα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ισραηλινών Δυνάμεων Aμυνας (IDF) στη Γάζα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο επτά μελών της World Central Kitchen (WCK).

«Ηταν μία από τις χειρότερες επιθέσεις στην πρόσφατη μνήμη όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας άκρως επικριτικά τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Από το χτύπημα στην αυτοκινητοπομπή της οργάνωσης WCK σκοτώθηκαν πολίτες της Αυστραλίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας, Παλαιστίνιοι και ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ και Καναδά.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι «το χτύπημα δεν πραγματοποιήθηκε με πρόθεση να βλάψει τους εργαζομένους στη WCK», προσθέτοντας ότι ήταν λάθος που δεν έπρεπε να συμβεί.

«Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό»

Ο Μπάιντεν δήλωσε «εξοργισμένος και συντετριμμένος» για τον θάνατο των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τόνισε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

«Αυτός είναι σημαντικός λόγος για τον οποίο η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ήταν τόσο δύσκολη – επειδή το Ισραήλ δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να παραδώσουν την αναγκαία βοήθεια στους αμάχους … Το Ισραήλ δεν έχει επίσης κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους αμάχους».

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η επίθεση στην WCK δεν ήταν «μεμονωμένο περιστατικό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των μελών οργανώσεων βοήθειας που σκοτώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες στη Γάζα είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο σε οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη σύγκρουση μέσα σε έναν χρόνο.

Την Τρίτη, η WCK κατονόμασε τον Τζέικομπ Φλίκινγκερ ως τον πολίτη με διπλή υπηκοότητα, ΗΠΑ – Καναδά, που εργαζόταν για την οργάνωση και σκοτώθηκε στην επίθεση.

Αναστολή δραστηριοτήτων

Μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της WCK, ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ότι η ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή θα επιδεινωθεί.

Μία από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, η Aneran, ανακοίνωσε οι θάνατοι των επτά εργαζομένων στη WCK δείχνει ότι «η παράδοση βοήθειας με ασφάλεια δεν είναι πλέον εφικτή».

Σύμφωνα με την Oxfam, από τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των ανθρώπων στη Γάζα που αντιμετωπίζουν «καταστροφικά επίπεδα» πείνας έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Τουλάχιστον 27 παιδιά έχουν πεθάνει από υποσιτισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Διεθνείς αντιδράσεις και κριτική

Η κριτική του Μπάιντεν για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται ως συνέπεια των ενεργειών» στη Γάζα και ότι η στάση του είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Η επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής βοήθειας της WCK καταδικάστηκε από ηγέτες από όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ζήτησε επείγουσα έρευνα για την επίθεση.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζε απαίτησε «πλήρη απόδοση ευθυνών» για το περιστατικό και, όπως γνωστοποίησε, «μετέφερε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου με πολύ σαφείς όρους ότι οι Αυστραλοί είναι εξοργισμένοι» για τον θάνατο του Αυστραλού εργαζομένου στην ανθρωπιστική οργάνωση.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT