Ισραήλ: Καρατομήθηκαν δύο ανώτεροι αξιωματικοί μετά τον θάνατο μελών ΜΚΟ στη Γάζα – «Σοβαρά σφάλματα»

Ισραήλ: Καρατομήθηκαν δύο ανώτεροι αξιωματικοί μετά τον θάνατο μελών ΜΚΟ στη Γάζα – «Σοβαρά σφάλματα»

Η εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός του Ισραήλ έδειξε ότι η ομάδα που χειρίζεται τα drones και η οποία εξαπέλυσε τα πλήγματα διέπραξε «ένα σφάλμα επιχειρησιακής εκτίμησης της κατάστασης»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας (ΙDF) γνωστοποίησαν πως έθεσαν σε διαθεσιμότητα τους ανώτερους αξιωματικούς της μονάδας που εμπλέκεται στον θάνατο των επτά εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK) σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, αποπέμφθηκαν ένας συνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης, ενώ επιπλήχθηκαν επισήμως κι άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού που είναι επικεφαλής της νότιας διοίκησης του στρατού. 

Η εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός του Ισραήλ έδειξε ότι η ομάδα που χειρίζεται τα drones και η οποία εξαπέλυσε τα πλήγματα διέπραξε «ένα σφάλμα επιχειρησιακής εκτίμησης της κατάστασης», αφού εντόπισε «έναν ένοπλο άνδρα της Χαμάς» να πυροβολεί από την οροφή ενός από τα φορτηγά τα οποία συνόδευαν οι συνεργάτες της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK).

IDF: «Σοβαρά σφάλματα» στην επίθεση

Στη σημερινή του ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «το πλήγμα εναντίον των οχημάτων αρωγής ήταν ένα σοβαρό σφάλμα το οποίο προέκυψε από μια σοβαρή αποτυχία λόγω λανθασμένης ταυτοποίησης, από λάθη στη λήψη αποφάσεων και από μια επίθεση αντίθετη με τις πρότυπες επιχειρησιακές διαδικασίες».

Παραδέχθηκε επίσης ότι η WCK είχε ενημερώσει για το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε, αλλά οι στρατιωτικοί που εξαπέλυσαν τα πλήγματα δεν το είχαν στα χέρια τους.

Τα μεγάλα λογότυπα της WCK ήταν ευδιάκριτα στην οροφή των οχημάτων, αλλά η κάμερα του drone δεν μπορούσε να τα δει λόγω του σκότους, εξήγησε ο στρατηγός εν αποστρατεία Γιοάβ Χαρ-Εβέν, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτός ήταν ένας παράγοντας-κλειδί στην αλληλουχία των γεγονότων», τόνισε.

Τα στοιχεία από την αρχική έρευνα έχουν διαβιβαστεί στον γενικό εισαγγελέα στρατού, την ανώτατη νομική αρχή του ισραηλινού στρατού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια, προσθέτει ο IDF.

Και προ ημερών ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού είχε κάνει λόγο για «σοβαρό λάθος». 

«Το συμβάν αυτό ήταν σοβαρό λάθος», είχε δηλώσει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, σε μήνυμά του στο X. «Ηταν λάθος που ακολούθησε λαθεμένη νυχτερινή αναγνώριση, κατά τη διάρκεια πολέμου, σε πολύ περίπλοκες συνθήκες. Δεν έπρεπε να γίνει». 

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα θύματα ήταν τρεις υπήκοοι Βρετανίας, ένας άνθρωπος με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και καναδική, ένας υπήκοος Πολωνίας, μία υπήκοος Αυστραλίας και ο Παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας της ομάδας.

Πηγή: BBC-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή