Τουρκία: «Αναστολή και όχι απόσυρση» από συνθήκη για τις ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη

Τουρκία: «Αναστολή και όχι απόσυρση» από συνθήκη για τις ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη

Η Συνθήκη CFE είχε υπογραφεί το 1990, μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Εθετε όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «αναστολή εφαρμογής» και όχι «απόσυρση» της Τουρκίας από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η «αναστολή» της εφαρμογής της συνθήκης είναι μία απόφαση που μπορεί να ανακληθεί στο μέλλον.

Η Συνθήκη CFE είχε υπογραφεί το 1990, μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Εθετε όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούσε να αναπτύξουν το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ώστε να μην μπορούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις που θα επέτρεπαν στη μία πλευρά να εξαπολύσει ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη.

Η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από τη συνθήκη CFE στις 7 Νοεμβρίου πέρυσι, ωστόσο είχε αναστείλει την ενεργό συμμετοχή της από το 2015. Μετά την απόσυρση της Ρωσίας, οι ΗΠΑ είχαν επίσης αναστείλει την εφαρμογή της συνθήκης.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος εκπρόσωπος Οντζού Κετσελί ανέφερε πως «το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ προέβη σε δήλωση για το θέμα αυτό στις 7 Νοεμβρίου. Εμείς είχαμε κάνει επίσης μια άλλη δήλωση και ανακοινώσαμε την απόφασή μας με την αιτιολογία της. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των αποφάσεων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης CFE, για αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης καθορίζεται από κάθε σύμμαχο στο πλαίσιο της εθνικής του νομοθεσίας».

«Η αναστολή έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τη συντριπτική πλειονότητα των συμμάχων που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης CFE. Η εσωτερική νομική διαδικασία για την έναρξη ισχύος της απόφασής μας να αναστείλουμε την εφαρμογή της Συνθήκης CFE από τις 8 Απριλίου 2024 έχει ολοκληρωθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 5 Απριλίου 2024», πρόσθεσε ο Οντζού Κετσελί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT