Κεφτέδες, οίνος και «Ομπάμογλου»

Κεφτέδες, οίνος και «Ομπάμογλου»

Ο αναδυόμενος σταρ της τουρκικής πολιτικής έχει κοσμικό προφίλ, γεγονός που εξηγεί την απήχησή του στις γυναίκες

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1994 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις είχε εκλεγεί δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και επισκέφθηκε το εστιατόριο «Akcaabat köfte salonu» του νεαρού τότε Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος του σερβίρισε κεφτεδάκια. Λόγω της εκτίμησης που είχε στο πρόσωπο του νέου δημάρχου, ο 23χρονος τότε Εκρέμ αρνήθηκε να πάρει χρήματα από τον κ. Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως αυτός ο νέος που του κέρασε τον λογαριασμό για τα κεφτεδάκια, κάποια μέρα θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος πολιτικός του αντίπαλος.

H εντυπωσιακή εκλογική νίκη του 53χρονου Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη με 51,1% και με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων –δηλαδή ενός εκατ. ψήφων από τον αντίπαλο του– πυροδοτεί τη συζήτηση για το αν θα είναι ο επόμενος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2028.

«Η πραγματική επιτυχία του Ιμάμογλου και η δύναμη που θα τον οδηγήσει στην πολιτική του καριέρα, αν μπορέσει να τη διατηρήσει, είναι ουσιαστικά η επιτυχία του στην εικόνα και την αντίληψη. Με άλλα λόγια, τα αόρατα χαρτιά στο χέρι του. Οπως ακριβώς ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έλαβε το βραβείο Νομπέλ με την ελπίδα ότι θα έφερνε την ειρήνη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγινε ελπίδα για την Κωνσταντινούπολη», αναφέρει ο Oράι Εγίν, αρθρογράφος της ενημερωτικής ιστοσελίδας Haberturk.

Ο ιδανικός σύζυγος

Σε μια πρωτότυπη προσέγγιση του πολιτικού φαινομένου του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Εγίν αναφέρει πως «ο Ιμάμογλου έχει το προφίλ και του ιδανικού συζύγου, γιατί βάζει τη γυναίκα του, Ντιλέρ Ιμάμογλου, μπροστά και πρώτη, κυκλοφορεί πάντα με κοστούμι, θυμώνει με μέτρο και, το πιο σημαντικό, δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα οικονομικά του. Με την κλασική έννοια αντιπροσωπεύει ένα λιμάνι όπου κάθε γυναίκα θα αναζητούσε καταφύγιο, και με την πιο κλισέ έννοια αντιπροσωπεύει τον άνδρα που θα ήθελε να την παντρευτεί. Σε ένα πολιτικό σύστημα όπου οι γυναίκες ψηφοφόροι καθορίζουν πολλά σε κάθε περίοδο και σε κάθε πολιτισμένη χώρα, αυτός ο παράγοντας Χ δεν πρέπει να υποτιμάται».

Πράγματι, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης μας εξηγούν πως λόγω της κατασκευαστικής επιχείρησης που διαθέτει η οικογένειά του έχει μεγάλη οικονομική άνεση και μεριμνά ο ίδιος για τους στενούς συνεργάτες του και τις ανάγκες των οικογενειών τους. Η παρουσία της συζύγου του δίπλα του σε σημαντικές στιγμές και η σύγχρονη εμφάνισή της θεωρήθηκαν πλεονέκτημα σε όλο τον προεκλογικό αγώνα.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έφερε με καθυστέρηση 30 ετών τον… λογαριασμό ενός γεύματος στον πρόεδρο της Τουρκίας και ήταν μάλλον «αλμυρός».

Εμπειρος πολιτικός αναλυτής της γειτονικής χώρας μας ανέφερε πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο κ. Ιμάμογλου ήταν και τυχερός, καθώς απέναντί του είχε τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος σε πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό τομέα φάνηκε αδύναμος. Ο πραγματικός αντίπαλος (σ.σ. Ερντογάν) του κ. Ιμάμογλου, λέει η ίδια πηγή, φαινόταν κουρασμένος καθώς δήλωνε πως αυτή θα είναι η τελευταία θητεία του και ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική. «Δεν είχε απέναντί του τον Ερντογάν του 2009, αλλά τον Ερντογάν του 2024», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, στην πρώτη πενταετία της δημαρχίας του πολλοί παραδέχονται πως ο κ. Ιμάμογλου εκτός από τα πολλά έργα έκανε σοβαρές παρεμβάσεις σε πλατείες και μνημεία της Κωνσταντινούπολης που έκαναν τη διαφορά και επιβραβεύτηκαν από τους ψηφοφόρους.

Ομοιότητες και διαφορές

Εμπειρη δημοσιογράφος της γειτονικής χώρας μας τόνισε πως Ερντογάν και Ιμάμογλου έχουν αρκετά κοινά, αλλά υπάρχουν και σημεία που τους χωρίζουν. Ο δήμαρχος γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και αργότερα μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο κ. Ερντογάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και έχει κι αυτός οικογενειακές ρίζες από τη Ριζούντα. Ο κ. Ιμάμογλου σε πολλές ευκαιρίες εξηγεί πως η μητέρα του έφτιαχνε το ωραιότερο φρέσκο βούτυρο της Τραπεζούντας.

Και οι δύο πολιτικοί άνδρες έγιναν γνωστοί όταν εξελέγησαν δήμαρχοι της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. Το εντυπωσιακό επίσης είναι πως αμφότεροι διώχθηκαν από τη Δικαιοσύνη για πολιτικούς λόγους, αλλά βγήκαν πολιτικά ενισχυμένοι.

Και τζαμί και αλκοόλ

Η ομοιότητα του κ. Ιμάμογλου με τον κ. Ερντογάν είναι πως και αυτός πάει τακτικά σε τζαμί για προσευχή τις Παρασκευές, ασχολήθηκε στα νιάτα του με το ποδόσφαιρο και απευθύνεται σε ευρύτερες μάζες πέραν των ισλαμιστών. Βέβαια υπάρχουν και σημεία που τους χωρίζουν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή Κασίμπασα, σε μια φτωχογειτονιά της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο κ. Ιμάμογλου είναι γόνος επιχειρηματιών στον τομέα των κατασκευών. Εχει κάνει οικονομικές σπουδές σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κυρήνειας, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, και αργότερα σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και έκανε μεταπτυχιακό στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Με την τρίτη πολιτική νίκη του απέναντι στον κ. Ερντογάν, ο κ. Ιμάμογλου τώρα ίσως νιώθει και πιο άνετος σε σχέση με το παρελθόν. «Πριν από λίγο καιρό άρχισε να κυκλοφορεί ένα βίντεο με τον Εκρέμ Ιμάμογλου να πίνει κρασί. Οι αντίπαλοί του πίστευαν ότι αυτό το βίντεο θα τον βλάψει. Ωστόσο, αυτό που έγινε αντιληπτό ήταν το πορτρέτο ενός ειλικρινούς ανθρώπου που προφανώς απολάμβανε τη ζωή. Τώρα μπορεί να πιει ό,τι κρασί θέλει χωρίς δισταγμό και κανείς δεν θα του πει λέξη. Φυσικά μετά το Ραμαζάνι», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Εγίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή