Το Ισραήλ σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Το Ισραήλ σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν χωριό και σκότωσαν διοικητή των επίλεκτων μονάδων Ραντουάν της Χεζμπολάχ και άλλα δύο άτομα στον νότιο Λίβανο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο διοικητή της Χεζμπολάχ νωρίτερα σήμερα Δευτέρα. Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν ότι οι βομβαρδισμοί εξαπλώνονται και κάλεσαν να σταματήσει η βία.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν πυρά στα νότια σύνορα του Λιβάνου παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, αυξάνοντας τους φόβους για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Νωρίς τη Δευτέρα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το χωριό Αλ Σουλτανίγια και σκότωσαν διοικητή των επίλεκτων μονάδων Ραντουάν της Χεζμπολάχ και άλλα δύο άτομα, όπως ανέφεραν ο ισραηλινός στρατός και δύο πηγές ασφαλείας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο διοικητής που σκοτώθηκε, Αλί Αχμέντ Χασίν, ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση για την κηδεία του Χασίν, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τον ρόλο του.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει περίπου 270 μαχητές της Χεζμπολάχ τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς και περίπου 50 αμάχους, μεταξύ των οποίων παιδιά, γιατρούς και δημοσιογράφους.

Από τα πυρά ρουκετών της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί περίπου δώδεκα άτομα, εκ των οποίων οι μισοί άμαχοι.

Οι βομβαρδισμοί έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων και έχουν πλήξει ιδιαίτερα την αγροτική οικονομία στον νότιο Λίβανο, αφήνοντας την περιοχή με βομβαρδισμένα χωράφια, ακαλλιέργητα ή χωρίς σοδειά.

ΟΗΕ: Η βία πρέπει να σταματήσει

Σε κοινή δήλωσή τους τη Δευτέρα, η Ειδική Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζοάνα Ρόνεκα και ο διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο, Αρόλντο Λάζαρο, ανέφεραν ότι η βία πρέπει να σταματήσει.

«Ο αδιάκοπος κύκλος των χτυπημάτων και των αντεπιθέσεων κατά παράβαση της παύσης των εχθροπραξιών αποτελεί την πιο σοβαρή παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας από την υιοθέτησή της το 2006», όπως ανέφεραν.

Η απόφαση του ΟΗΕ έθεσε τέλος στον πολύμηνο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά πολλά από τα σημεία της -συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ένοπλων ομάδων από τον Νότο και της ανάπτυξης στρατευμάτων του λιβανέζικου στρατού- δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή