Ο Γκρόσι καταδίκασε την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια: «Δεν μπορεί να συμβεί»

Ο Γκρόσι καταδίκασε την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια: «Δεν μπορεί να συμβεί»

«Πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση των κινδύνων για την πυρηνική ασφάλεια και προστασία», ανέφερε o επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, καταδίκασε την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε έναν από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες του ελεγχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

«Αυτό δεν μπορεί να συμβεί», έγραψε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί νοητά να επωφεληθεί ή να αποκτήσει οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό πλεονέκτημα από επιθέσεις κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για το χτύπημα, ωστόσο, πηγές των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη. 

«Να σταματήσουν οι απερίσκεπτες επιθέσεις»

Οι αξιωματούχοι του ΔΟΑΕ που βρίσκονταν στο σημείο ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «έξω από εργαστήριο είδαν κηλίδες αίματος δίπλα σε κατεστραμμένο στρατιωτικό όχημα εφοδιασμού, γεγονός που υποδηλώνει τουλάχιστον ένα θύμα».

«Πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση των κινδύνων για την πυρηνική ασφάλεια και προστασία», ανέφερε ακόμα ο Γκρόσι.

«Τέτοιες απερίσκεπτες επιθέσεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί δομικές ζημιές σε συστήματα και σημαντικά εξαρτήματα για την πυρηνική ασφάλεια ή την ασφάλεια του εργοστασίου.

Ωστόσο ο Γκρόσι προειδοποίησε για τους κινδύνους τέτοιων χτυπημάτων χθες, Κυριακή, λέγοντας: «Παρόλο που η ζημιά στη μονάδα 6 δεν έθεσε σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, πρόκειται για σοβαρό περιστατικό που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ακεραιότητα του συστήματος».

Κρεμλίνο: Πολύ επικίνδυνη πρόκληση

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πολύ επικίνδυνη πρόκληση».

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Διεύθυνσης Πληροφοριών Αντρίι Γιούσοφ δήλωσε, μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ukrainska Pravda, ότι «η Ουκρανία δεν συμμετείχε σε ένοπλες προκλήσεις στην περιοχή».

Το εργοστάσιο είναι «παράνομα κατεχόμενο από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Γιούσοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέτει σε κίνδυνο την πυρηνική εγκατάσταση, τον άμαχο πληθυσμό και το περιβάλλον, πραγματοποιώντας πλήγματα στο εργοστάσιο.

Τον περασμένο μήνα, ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων του στο εργοστάσιο άκουγε καθημερινά εκρήξεις επί μία εβδομάδα.

Ο Γκρόσι είχε δηλώσει σχετικά: «Εδώ και πάνω από δύο χρόνια τώρα, η πυρηνική ασφάλεια και προστασία στην Ουκρανία βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο. Παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου πυρηνικού ατυχήματος, που θα μπορούσε να βλάψει τους ανθρώπους και το περιβάλλον, όχι μόνο στην Ουκρανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή