Ρωσία: Κατηγορεί το Κίεβο για πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ρωσία: Κατηγορεί το Κίεβο για πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τον θόλο πάνω από έναν απενεργοποιημένο αντιδραστήρα έπληξε η Ουκρανία, σύμφωνα με τη διορισμένη από τη Μόσχα διοίκηση. Τρία μέλη του προσωπικού τραυματίστηκαν, υποστηρίζει η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον θόλο πάνω από έναν απενεργοποιημένο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, έπληξε η Ουκρανία, σύμφωνα με τη διορισμένη από τη Μόσχα διοίκηση. Οπως ανέφερε, από το πλήγμα δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι όπλο χρησιμοποιήθηκε εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ο σταθμός είχε νωρίτερα αναφέρει πως δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από την πλευρά της, η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου σειρά επιθέσεων» και πρόσθεσε πως τρία μέλη του προσωπικού του τραυματίσθηκαν, το ένα σοβαρά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που διαθέτει ειδικούς στο σημείο, έκανε γνωστό πως ενημερώθηκε από τη ρωσική διοίκηση ότι ένα drone πυροδοτήθηκε εκεί και ότι η πληροφορία «συνάδει» με τις παρατηρήσεις του ΔΟΑΕ.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ράφαελ Γκρόσι δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Το εργοστάσιο, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ανέφερε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «επιτέθηκαν στον θόλο» του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα αριθμό 6. «Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό και τη γύρω περιοχή είναι αμετάβλητα».

Το Reuters δεν μπορεί προς το παρόν να επαληθεύσει τους απολογισμούς και των δύο πλευρών στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει σχετικά με το περιστατικό.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT