Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δίνουν μάχη στο TikTok

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δίνουν μάχη στο TikTok

Αυξάνονται διαρκώς οι λογαριασμοί - Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να προσεγγίσουν το νεανικό κοινό μέσα από την πλατφόρμα, παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο έντονος δημόσιος διάλογος που μαίνεται τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ με θέμα το TikTok έχει εγείρει διεθνή καχυποψία για την κινεζική πλατφόρμα, που πολλοί υποστηρίζουν πως αποτελεί «Δούρειο Ιππο» της κινεζικής κυβέρνησης για την παρακολούθηση εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών πολιτών.

Ωστόσο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η εφαρμογή φαίνεται να κερδίζει διαρκώς χρήστες ανάμεσα στις πολιτικές ελίτ. Καθώς η Ευρώπη έχει μπει για τα καλά σε τροχιά ευρωεκλογών, υποψήφιοι και ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα επιλέγουν την πλατφόρμα των δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών για να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα, μετατρέποντάς την ενίοτε σε μια ιδιότυπη «αρένα» για τις διαμάχες τους.

Οταν ανακοινώθηκε πως ο Σίμον Χάρις θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ύστερα από την αναπάντεχη παραίτηση του προκατόχου του Λίο Βαράντκαρ, το μέσο στο οποίο προσέτρεξε για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του ήταν βεβαίως το TikTok. «Σας ευχαριστώ», έγραφε με κίτρινα γράμματα το βίντεο που μοιράστηκε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας με τους 95.000 ακολούθους του. Ο Χάρις αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση «διαβασμένου εφήβου», που στα 37 του χρόνια έφτασε να αναλάβει το τιμόνι της χώρας του.

Δεν είναι μόνον οι νεότεροι ηγέτες που επιλέγουν όμως την πλατφόρμα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετράει ήδη από το 2020 4 εκατ. ακολούθους και ενημερώνει τακτικά το προφίλ του τόσο με πολιτικά μηνύματα όσο και με πιο προσωπικές στιγμές, θέλοντας να παρουσιάσει ένα πιο «προσιτό» προφίλ ιδίως στις νεότερες γενιές, που αποτελούν τη βάση του TikTok.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δίνουν μάχη στο TikTok-1

Η ομάδα πολιτικού σχεδιασμού του προέδρου εξηγεί ότι ο λόγος για τον οποίο ο Μακρόν είναι ενεργός σε αυτή την πλατφόρμα έχει να κάνει με την επίγνωση πως πολλοί από τους χρήστες του το έχουν ως μοναδική πηγή ενημέρωσης. «Δεν μπορούμε να αγνοούμε έναν πληθυσμό, η μεγάλη πλειονότητα του οποίου δεν βλέπει τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ούτε διαβάζει εφημερίδες», δήλωσε ένας σύμβουλος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Το περιβάλλον του προέδρου, πάντως, διαβεβαιώνει ότι ο Μακρόν χρησιμοποιεί ξεχωριστό κινητό για να μπει στην εφαρμογή.

Ακροδεξιά

Η «μόδα» του TikTok φαίνεται πως έχει εισδύσει και στους κύκλους της άκρας Δεξιάς. Η ευρωσκεπτικίστρια και αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να τα πάει ανησυχητικά καλά στις ευρωεκλογές, ενώ ήδη είναι το δεύτερο κόμμα στη Γερμανία όπως δείχνουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις από το καλοκαίρι.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD, Αλις Βάιντελ, έχει στην πλατφόρμα περισσότερους από 272.000 ακολούθους, προς τους οποίους απευθύνει πολιτικά μηνύματα σε (σχεδόν) εβδομαδιαία βάση. Εκτός από μαγνητοσκοπημένες ομιλίες της στην Μπούντενσταγκ, «ανεβάζει» επίσης και προσωπικές επιθέσεις εναντίον του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και άλλων πολιτικών της αντιπάλων.

Ενας από τους κορυφαίους υποψηφίους του κόμματος, ο 47χρονος Μαξιμίλιαν Κραχ, έχει 41.000 ακολούθους στην εφαρμογή. Ενδεικτικά, το κόμμα έχει 410.000. Σε πρόσφατο βίντεό του, ο Κραχ ενθάρρυνε τους μαθητές να αντιπαρατίθενται σε αριστερούς δασκάλους και καθηγητές, ενώ σε άλλο δίνει «συμβουλές για ραντεβού» σε αγόρια. Ανάμεσα στις συμβουλές αυτές είναι να μη βλέπουν πορνό και να μην ψηφίζουν το κόμμα των Πρασίνων. «Οι αληθινοί άνδρες είναι δεξιοί, οι αληθινοί άνδρες έχουν ιδέες, οι αληθινοί άνδρες είναι πατριώτες», ακούγεται να λέει.

«Τώρα όλα τα δημοκρατικά κόμματα έχουν πανικοβληθεί μήπως η σημαντική αυτή πλατφόρμα με το νεαρό δημογραφικό περάσει στον έλεγχο αυτού του ριζοσπαστικού κόμματος», υπογραμμίζει στο πρακτορείο Reuters ο πολιτικός σύμβουλος Γιοχάνες Χίλγιε. Υπενθυμίζεται πως το νεότερο κοινό είναι κομβικής σημασίας για τις ευρωεκλογές, καθώς οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες που έχουν κλείσει τα 16 έτη θα έχουν δικαίωμα ψήφου τον Ιούνιο.

Πρώτο βίντεο

Η ανησυχία αυτή φαίνεται πως οδήγησε τον Ολαφ Σολτς να αναλάβει δράση. Χθες, ο Γερμανός καγκελάριος μοιράστηκε το πρώτο του βίντεο στο TikTok παρά τις ανησυχίες που έχει εκφράσει δημοσίως τον τελευταίο καιρό σχετικά με την κινεζική πλατφόρμα. «Σκοπός είναι να αυξήσουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουν οι πολίτες οι οποίοι επιλέγουν να πληροφορούνται και να συζητούν για την πολιτική στο TikTok», τόνισε εκπρόσωπος του Σολτς, που ανακοίνωσε ότι το προφίλ θα παρουσιάζει σκηνές από τα «παρασκήνια» της καθημερινής ζωής του.

Το χθεσινό βίντεο δείχνει τον Σολτς να εργάζεται σε ένα γραφείο με τον χαρτοφύλακά του αφημένο σε έναν καναπέ και τη βροχή να πέφτει στο μελαγχολικό φόντο έξω από το παράθυρο. Πάντως, ειρωνευόμενος τις διάφορες μόδες της πλατφόρμας, ο Σολτς επισήμανε πως «δεν πρόκειται να με δείτε να χορεύω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή