Κομισιόν: 10 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση συρμών του ΗΣΑΠ

Κομισιόν: 10 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση συρμών του ΗΣΑΠ

Στόχος του έργου είναι να δοθεί νέα πνοή στα τρένα, που πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα, διασφαλίζοντας ότι τα υπάρχοντα υλικά θα ανακυκλώνονται. Παράλληλα, θα παρέχονται στους πολίτες πιο αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ θα γίνονται επενδύσεις στην «πράσινη κινητικότητα» στην πόλη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έγκριση επένδυσης άνω των 10 εκατ. ευρώ από το ταμείο συνοχής για την ανακαίνιση 14 συρμών τμήματος της γραμμής του μετρό της Αθήνας προχώρησε σήμερα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, αφορά τη γραμμή 1 που εκτελεί δρομολόγια από την περιοχή του Πειραιά προς την Κηφισιά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω επένδυση αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα του πρώτου έργου της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας» στην Αθήνα.

Στόχος του έργου είναι να δοθεί νέα πνοή στα τρένα, που πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα, διασφαλίζοντας ότι τα υπάρχοντα υλικά θα ανακυκλώνονται. Παράλληλα, θα παρέχονται στους πολίτες πιο αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ θα γίνονται επενδύσεις στην «πράσινη κινητικότητα» στην πόλη.

Εκτιμάται ότι ο εκσυγχρονισμός θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τρένων κατά περίπου 25 χρόνια. Η παροχή μεγαλύτερης άνεσης και βελτιωμένης αξιοπιστίας θα κάνουν τα τρένα πιο ελκυστικά στους επιβάτες, επισημαίνει η ανακοίνωση, γεγονός που θα διασφαλίσει τη χρήση του μετρό αντί των αυτοκινήτων και κατ’ επέκταση την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τους πολίτες.

Το έργο θα αποκομίσει επίσης πολλά περιβαλλοντικά οφέλη και εξοικονόμηση ενέργειας: η Αθήνα μπορεί να προσβλέπει σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και χαμηλότερα επίπεδα θορύβου- χάρη στα εκσυγχρονισμένα τρένα -ενώ θα μειωθεί η ενέργεια κατά 15%, λόγω της εγκατάστασης σχετικού συστήματος, που αφορά το ηλεκτρικό φρενάρισμα.

Το πρώτο μέρος της έγκρισης της περιόδου χρηματοδότησης 2014- 2020 ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις για την περίοδο 2021- 2027, που σημαίνει ότι η συνολική επένδυση για το έργο θα ανέλθει σε περισσότερα από 94 εκατομμύρια ευρώ.

Η χρηματοδοτική αυτή ενίσχυση συμπληρώνει άλλες σχετικές στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αναβάθμιση της γραμμής του μετρό της Αθήνας. Τον Οκτώβριο του 2022 εγκαινιάστηκε η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό στο λιμάνι του Πειραιά, έχοντας λάβει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 470 εκατ. ευρώ από το ταμείο συνοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή