Κομισιόν: 1 δισ. ευρώ για έργα παραγωγής και αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα

Κομισιόν: 1 δισ. ευρώ για έργα παραγωγής και αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα

Χρηματοδοτική στήριξη ύψους 1 δισ. ευρώ για δύο έργα παραγωγής και αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδοτική στήριξη ύψους 1 δισ. ευρώ για δύο έργα παραγωγής και αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά τα έργα Faethon και Seli που –σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση– συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της χώρας μας για το κλίμα και την ενέργεια, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του πακέτου Fit for 55, καθώς επιτρέπουν την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο Faethon περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών μονάδων, η καθεμία με ισχύ 252 MW, μαζί με ενσωματωμένες μονάδες θερμικής αποθήκευσης λιωμένου αλατιού και υποσταθμό εξαιρετικά υψηλής τάσης. Στόχος του εν λόγω έργου είναι να επιτρέψει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας. Το πλεόνασμα αυτό θα μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό που θα χρησιμοποιείται σε περιόδους αιχμής, δηλαδή τα απογεύματα και βράδια. Το άλλο έργο με την επωνυμία Seli Project αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας 309 MW με ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας ιόντων λιθίου. Το Seli Project αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της σταθερότητας του δικτύου.

Και οι δύο κατασκευές προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2025.

Για την απόφαση χρηματοδοτικής στήριξης η Κομισιόν αξιολόγησε τα προτεινόμενα έργα με βάση τους σχετικούς κανόνες και ιδιαίτερα το άρθρο 107 (3)(c) TFEU, που διευκολύνει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τις οδηγίες του 2022 για την κρατική ενίσχυση για το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια.

«Τα μέτρα αυτά, ύψους 1 δισ. ευρώ, στηρίζουν δύο καινοτόμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση, ενώ ελαχιστοποιούν πιθανές στρεβλώσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού», τόνισε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Τα μέτρα θα βοηθήσουν την Ε.Ε και την Ελλάδα να επιτύχουν τους στόχους μας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την κλιματική ουδετερότητα, καθώς και να μειώσουν την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τη στρατηγική της Ε.Ε για την ηλιακή ενέργεια και το σχέδιο REPowerEU», προσέθεσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή