ΗΠΑ: Στο Κίεβο όπλα και πυρομαχικά που προορίζονταν για τους Χούθι

ΗΠΑ: Στο Κίεβο όπλα και πυρομαχικά που προορίζονταν για τους Χούθι

Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 5.000 τουφέκια AK-47, μυδραλιοβόλα, εκτοξευτήρες ρουκετών και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια. Είχαν κατασχεθεί από τέσσερα σκάφη, από τον Μάιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2023

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μεταβίβασε στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος, που είχαν σταλεί αρχικά από το Ιράν στους μαχητές Χούθι της Υεμένης, κατασχέθηκαν, ωστόσο, από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της.

Η αποστολή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου, περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 επιθετικά τουφέκια AK-47, μυδραλιοβόλα, τουφέκια ακριβείας, εκτοξευτήρες ρουκετών και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια τουφεκιών, διευκρίνισε η αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) σε ανακοίνωση στο X.

Η παράδοση αναμένεται να βοηθήσει το Κίεβο, που αντιμετωπίζει ελλείψεις πυρομαχικών, χωρίς όμως να επιλύει την απουσία βαρέος οπλισμού (βλήματα, πύραυλοι) στον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κογκρέσο δεν έχει συμφωνήσει ακόμα για την έγκριση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.

«Αποτελούν αρκετό εξοπλισμό προκειμένου να εξοπλιστεί μια ουκρανική ταξιαρχία με τουφέκια μικρού διαμετρήματος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το χρονικό των κατασχέσεων

Αυτά τα φορτία όπλων είχαν «μεταφερθεί από το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στους Χούθι της Υεμένης κατά παράβαση» ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, σημειώνει η Centcom.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα σκάφη από τον Μάιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2023, διευκρινίζει ο αμερικανικός στρατός, που υπόσχεται να «κάνει τα πάντα προκειμένου να θέσει τέλος στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν».

Επισημαίνεται πως τον Οκτώβριο είχε πραγματοποιηθεί παρόμοια μεταφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ουκρανία: επρόκειτο για 1,1 εκατ. φυσίγγια που είχαν κατασχεθεί ανάμεσα στο Ιράν και τους Χούθι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή