Γυναίκες σωματοφύλακες

Προστατεύουν μέλη βασιλικών οικογενειών με 1.000 δολάρια την ημέρα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόνικα Ροντρίγκεζ ποτέ δεν περίμενε ότι θα αποβιβαζόταν από ιδιωτικό τζετ στην έρημο του Σερενγκέτι της Αφρικής για τη δουλειά της. «Σκέφτηκα, τι γυρεύει αυτό το φτωχό κορίτσι, μια πρώην αστυνομικός, στην Αφρική;» λέει η Ροντρίγκεζ.

Η ίδια θυμάται ότι η εκπαίδευσή της ως «ειδικού προστασίας εταιρικών στελεχών» –όρο που προτιμά από το «σωματοφύλακας»– ξεκίνησε νωρίς. Μεγαλώνοντας σε μικρό διαμέρισμα σε προβληματική συνοικία του Σικάγου, ένιωσε από μικρή ότι έπρεπε να προστατεύσει τα τρία αδέλφια της από τα ναρκωτικά και τη βία των δρόμων.

Φοίτησε τρία χρόνια στο πανεπιστήμιο, εργαζόμενη παράλληλα 40ωρο την εβδομάδα και φροντίζοντας τα δύο παιδιά της. Η γνώση της ισπανικής γλώσσας τής έδωσε την ευκαιρία να καταθέσει αίτηση στην αστυνομική ακαδημία, την εποχή που η υπηρεσία αναζητούσε ισπανόφωνα στελέχη. Η Ροντρίγκεζ υπηρέτησε 15 χρόνια στην αστυνομία, τα περισσότερα στη Φλόριντα, αρχικά ως ντετέκτιβ της δίωξης ναρκωτικών και αργότερα ως διαπραγματεύτρια ομάδας ταχείας επέμβασης, προτού προαχθεί σε ντετέκτιβ στη διεύθυνση ληστειών και διαρρήξεων.

Γυναίκες σωματοφύλακες-1
Η Μόνικα Ροντρίγκεζ (επάνω) ίδρυσε δική της εταιρεία προστασίας υψηλών προσώπων. Η Αμπερ Χάντοκ (κάτω) εξασκείται στη σκοποβολή σε περιοχή του Τέξας. Και οι δύο προήλθαν από τις τάξεις της αστυνομίας πριν μεταπηδήσουν στην ιδιωτική φύλαξη προσώπων. [Gianni Cipriano/The New York Times]

Γυναίκες σωματοφύλακες-2
[Jake Dockins / The New York Times]

Η απασχόλησή της ως σωματοφύλακα άρχισε μετά τη γνωριμία της με Αμερικανούς κομάντος στη Γουατεμάλα κατά τη διάρκεια επιχείρησης πάταξης του τράφικινγκ. Οι επαφές της αυτές τη συνέστησαν σε Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος την προσέλαβε για την προσωπική του ασφάλεια.

Η Ροντρίγκεζ αμειβόταν με 42.000 δολάρια τον χρόνο στην αστυνομία, ενώ ως ειδική προστασίας εξασφαλίζει μέχρι και 200.000 δολάρια τον χρόνο, ενίοτε και 1.000 δολάρια την ημέρα. Η Ροντρίγκεζ ίδρυσε τώρα δική της εταιρεία προστασίας υψηλών προσώπων. Εξηγεί ότι οι μελλοντικοί σωματοφύλακες μπορεί να εργάζονται σήμερα ως πληρώματα ασθενοφόρων ή να είναι στρατιωτικοί. Το σημαντικότερο προσόν για έναν ειδικό ασφαλείας, πάντως, είναι η ικανότητα να τηρεί απαρέγκλιτα το πρωτόκολλο της θέσης του, να σέβεται τις ιδιαιτερότητες, τις προσδοκίες και τα ήθη των πελατών του, χωρίς να δείχνει ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. «Πρέπει να γίνεις χαμαιλέοντας», τονίζει. Η Ροντρίγκεζ προσφέρει επίσης αμισθί τις υπηρεσίες της σε οργάνωση στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, συνοδεύοντας τις γυναίκες αυτές στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσουν εναντίον των κακοποιητών τους.

Η Αμπερ Χάντοκ προήλθε και αυτή από τις τάξεις της αστυνομίας, πριν μεταπηδήσει στην ιδιωτική φύλαξη προσώπων. Η πρώτη της αποστολή ήταν η φύλαξη 17χρονης πριγκίπισσας από χώρα της Μέσης Ανατολής, η οποία φοιτούσε στην Ουάσιγκτον.

Η Χάντοκ, που δεν οπλοφορούσε, οδηγούσε τη 17χρονη και τους φίλους της στο πανεπιστήμιο και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ πετούσε μαζί της στο εξωτερικό με το ιδιωτικό αεροσκάφος της πελάτισσάς της. Οι φίλοι και ο κοινωνικός κύκλος της πριγκίπισσας δεν έμαθαν ποτέ ότι η Χάντοκ ήταν σωματοφύλακας, έχοντας πει σε όλους ότι τη φιλοξενούσε στο σπίτι της. «Είναι σαν να μην υπάρχουμε, μέχρις ότου τα πράγματα ζορίσουν και αρπάξουμε τον πελάτη για να τον κατευθύνουμε στο αυτοκίνητο», υπογραμμίζει η Χάντοκ.

Ο σχεδιασμός αποτελεί μεγάλο μέρος της δουλειάς. Η φύλαξη προσώπων απαιτεί εναλλακτικά σχέδια, οδούς διαφυγής και επιπλέον οχήματα. Οι σωματοφύλακες πρέπει να βρουν το πλησιέστερο νοσοκομείο και τις ασφαλείς τοποθεσίες, γνωστές ως «σκληρά σημεία».

Χρειάζεται τήρηση του πρωτοκόλλου θέσης, σεβασμός σε ιδιαιτερότητες και ήθη των πελατών και να μη φαίνεται η διαρκής εγρήγορση.

Η Χάντοκ, που υπηρέτησε στην αστυνομία του Ντάλας για περισσότερο από 10 χρόνια, μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα και άρχισε να οργανώνει τη φύλαξη μελών βασιλικών οικογενειών της Μέσης Ανατολής. «Οταν ξεκίνησα πριν από 15 χρόνια, αυτά ήταν τα μόνα συμβόλαια για γυναίκες σωματοφύλακες εξαιτίας των θρησκευτικών περιορισμών των μουσουλμάνων», λέει. Η αύξηση του αριθμού γυναικών ανώτατων στελεχών στον εταιρικό κόσμο, ωστόσο, ενίσχυσε τη ζήτηση για γυναίκες ειδικούς ασφαλείας.

Οι απαιτήσεις της εργασίας σημαίνουν ότι οι σωματοφύλακες περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να δουν τους οικείους τους. Η Χάντοκ δεν αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. «Δεν είχα ποτέ σκοπό να κάνω οικογένεια και η δουλειά αυτή μού επιτρέπει να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να βοηθάω άλλες οικογένειες στις ζωές τους», εξηγεί. Τα συμβόλαια φύλαξης μπορεί να έχουν διάρκεια πολλών μηνών, προσφέροντας συνήθως δύο εβδομάδες διακοπές για κάθε τρεις εβδομάδες εργασίας. Η φύλαξη προσώπων σε εταιρείες έχει πιο κανονικά ωράρια, αλλά δεν αμείβεται τόσο πλουσιοπάροχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή