Το δικαστήριο της Αριζόνα επικύρωσε νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων του 1864

Το δικαστήριο της Αριζόνα επικύρωσε νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων του 1864

Η απόφαση ήρθε μία ημέρα αφότου ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση στις αμβλώσεις πρέπει να αφεθούν στις πολιτείες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα επικύρωσε χθες, Τρίτη, νόμο 160 ετών που απαγορεύει πλήρως τις αμβλώσεις, εκτός εάν η ζωή του ασθενούς βρίσκεται σε κίνδυνο, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους κορυφαίων Ρεπουμπλικανών.

Ωστόσο, οι αμβλώσεις στην πολιτεία θα συνεχιστούν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς ο νόμος –ο οποίος απαγορεύει τη διαδικασία σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας– θα τεθεί σε ισχύ μέχρι 45 ημέρες μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου.

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα αφότου ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση στις αμβλώσεις πρέπει να αφεθούν στις πολιτείες.

Αντιδράσεις 

Το ενδεχόμενο επιβολής νόμου του 1864 –που ψηφίστηκε αρκετές δεκαετίες προτού η Αριζόνα γίνει ανεξάρτητη πολιτεία και οι γυναίκες αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου– έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις και έχει κινητοποιήσει τους υπέρμαχους του δικαιώματος στην άμβλωση.

Εκπρόσωποι οργανώσεων για την αναπαραγωγική ελευθερία ανέφεραν ότι η απόφαση θα προκαλούσε «ανείπωτη ζημιά στην Αριζόνα», ενώ αρκετοί συνέδεσαν τον νόμο με τις εκλογές του Νοεμβρίου, καλώντας στη στήριξη των Δημοκρατικών υποψηφίων.

Η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις θα επισκεφθεί την Αριζόνα την Παρασκευή, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών. Το ταξίδι ήταν στα σκαριά πριν από τη δικαστική απόφαση και πιθανότατα θα επικεντρωθεί στα δικαιώματα και στην πρόσβαση στις αμβλώσεις.

150 χρόνια πίσω

Το δικαστήριο της Αριζόνα, μετά την απόφαση (4 ψήφοι υπέρ – 2 κατά), ανακοίνωσε ότι δεν θα παρέμβει στην εξουσία του νομοθέτη να χαράξει πολιτική για τις αμβλώσεις, ωστόσο το σώμα είχε εκφράσει την «αταλάντευτη πρόθεσή του» με την ψήφιση του νόμου του 1864.

Είχε προηγηθεί πρόσφατη απόφαση στη Φλόριντα που επίσης επιτρέπει να τεθεί σε ισχύ μία σχεδόν συνολική απαγόρευση των αμβλώσεων.

«Σήμερα είναι μία μαύρη μέρα για την Αριζόνα. Η σημερινή θλιβερή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στέλνει την Αριζόνα σχεδόν 150 χρόνια πίσω», τόνισε η Αντζελα Φλόρες, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Planned Parenthood Arizona, απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους μετά την έκδοση της απόφασης. 

«Οι ψηφοφόροι της Αριζόνα θα στενοχωρηθούν και θα θελήσουν να βγουν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Κρις Λοβ, ανώτερος σύμβουλος εκστρατείας υπέρ της άμβλωσης στην πολιτεία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή