Αλαμπάμα: Διακοπή εξωσωματικών έπειτα από απόφαση δικαστηρίου ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι παιδιά

Αλαμπάμα: Διακοπή εξωσωματικών έπειτα από απόφαση δικαστηρίου ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι παιδιά

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της νότιας Πολιτείας των ΗΠΑ διέκοψε τις υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) στον απόηχο της απόφασης

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται παιδιά και ότι ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για την τυχαία καταστροφή τους άνοιξε νέο μέτωπο στη διαμάχη για την αναπαραγωγική ιατρική στις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της νότιας Πολιτείας των ΗΠΑ διέκοψε τις υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) στον απόηχο της απόφασης, καθώς φοβάται ότι θα μπορούσε να το εκθέσει σε ποινικές διώξεις.

Σχετική υπηρεσία του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να συλλέγει ωάρια, ωστόσο θα διακόψει το επόμενο βήμα της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, κατά το οποίο τα ωάρια γονιμοποιούνται με σπέρμα πριν εμφυτευτούν στη μήτρα.

Λιγότερες επιλογές, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες και ομάδες υπέρ της αναπαραγωγής προειδοποίησαν ότι η απόφαση θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τις θεραπείες γονιμότητας στην Αλαμπάμα και πέραν αυτής.

Οι συντηρητικές ομάδες χαιρέτισαν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και το μικρότερο έμβρυο αξίζει να έχει νομική προστασία.

Η απόφαση δεν απαγορεύει, ούτε περιορίζει την εξωσωματική γονιμοποίηση, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σχετικά με το εάν ορισμένες πτυχές της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι νόμιμες σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αλαμπάμα, λένε οι ειδικοί.

Εάν ένα έμβρυο θεωρείται άτομο, αυτό θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς επιτρέπεται στις κλινικές να το χρησιμοποιούν και να το αποθηκεύουν.

Η ψήφιση νομοθεσίας που θα παρέχει νομική προσωπικότητα στα έμβρυα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης – μιας επιστήμης στην οποία βασίζονται πολλοί για να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πολιτείας της Αλαμπάμα ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η σημασία αυτής της απόφασης επηρεάζει όλους τους κατοίκους της Αλαμπάμα και πιθανότατα θα οδηγήσει σε λιγότερα μωρά –παιδιά, εγγόνια, ανίψια, ανιψιούς και ξαδέρφια– καθώς οι επιλογές γονιμότητας περιορίζονται για όσους θέλουν να κάνουν οικογένεια».

Σύνδεση με τη συζήτηση για τις αμβλώσεις

Οταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε το 2022 το δικαίωμα στην άμβλωση, άνοιξε την πόρτα στις Πολιτείες να θεσπίσουν τους δικούς τους νόμους για το ζήτημα.

Μετά την απόφαση, οι Πολιτείες που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς έχουν επεκτείνει την πρόσβαση, ενώ εκείνες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς την έχουν περιορίσει.

Στην Αλαμπάμα ισχύει ήδη πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων, σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης.

Για τους «εχθρούς» των αμβλώσεων το ζήτημα του πότε ένα έμβρυο θεωρείται νομικά πρόσωπο είναι καίριο.

Η Alliance Defending Freedom, συντηρητική χριστιανική νομική ομάδα, χαρακτήρισε την απόφαση της Αλαμπάμα «τεράστια νίκη για τη ζωή».

Απόφαση «πιλότος» για άλλες Πολιτείες

Οι Πολιτείες των ΗΠΑ τείνουν συχνά να αντιγράφουν η μία τη νομοθεσία της άλλης, κάτι που έχει ήδη συμβεί στην περίπτωση των αμβλώσεων.

Αν και η απόφαση της Αλαμπάμα ισχύει μόνο εντός της συγκεκριμένης Πολιτείας, οι ειδικοί ανέφεραν ότι και σε άλλες Πολιτείες θα μπορούσαν να γίνουν νομοθετικές προσπάθειες στην ίδια κατεύθυνση.

Θεωρείται ωστόσο μάλλον απίθανο η συγκεκριμένη υπόθεση να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως συνέβη με το ζήτημα των αμβλώσεων, επειδή η απόφαση της Αλαμπάμα προήλθε από πολιτειακό δικαστήριο και αφορά ερμηνεία επίσης πολιτειακού και όχι ομοσπονδιακού νόμου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 γεννήθηκαν 97.128 μωρά με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Υπέρ της απόφασης η Νίκι Χέιλι

Το δικαίωμα στην άμβλωση έχει διχάσει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ. Στον απόηχο της απόφασης της Αλαμπάμα, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών θα μπορούσαν να υπερασπιστούν την πρόσβαση στη θεραπεία γονιμότητας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, εν τω μεταξύ, συχνά συντάσσονται με τους θρησκευτικούς συντηρητικούς που επιδιώκουν απαγόρευση ή περιορισμό των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

Η Νίκι Χέιλι, υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, που παραμένει στην κούρσα με τον Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα του κόμματος, υποστήριξε χθες την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα.

«Τα έμβρυα για εμένα είναι μωρά», τόνισε η ίδια. 

Με πληροφορίες από Reuters, NYT, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT