Η Κίνα χαρακτήρισε «επικίνδυνα» τα σχόλια των ΗΠΑ για την Ταϊβάν και το AUKUS

Η Κίνα χαρακτήρισε «επικίνδυνα» τα σχόλια των ΗΠΑ για την Ταϊβάν και το AUKUS

Οποιαδήποτε απόπειρα χρήσης στρατιωτικής συνεργασίας για «παρέμβαση στο ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και συνιστά απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Στενών της Ταϊβάν, ανέφερε Κινέζος αξιωματούχος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα, Τετάρτη, ως «επικίνδυνα» σχόλια ανώτερου Αμερικανού διπλωμάτη ότι το AUKUS, κοινό σχέδιο της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή οποιασδήποτε κινεζικής κίνησης κατά της Ταϊβάν.

Το σχέδιο, που οι τρεις χώρες ολοκλήρωσαν πέρυσι, περιλαμβάνει την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία ως μέρος των προσπαθειών των συμμάχων να απωθήσουν την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα, ο υπ’ αριθμόν 2 διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ, είπε ότι οι νέες δυνατότητες υποβρυχίων θα ενισχύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στο Στενό που χωρίζει την Κίνα και την Ταϊβάν.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν είναι δική της επικράτεια, παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης στην Ταϊπέι.

«Πολύ επικίνδυνα σχόλια»

«Τα σχόλιά του είναι πολύ επικίνδυνα», είπε ο Ζου Φενγκλιάν, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας, σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο όταν ρωτήθηκε για τα λεχθέντα εκ μέρους του Κάμπελ.

«Η λεγόμενη τριμερής εταιρική σχέση ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Αυστραλίας ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή μέσω συνεργασίας σε μικρούς κύκλους», πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε απόπειρα χρήσης στρατιωτικής συνεργασίας για «παρέμβαση στο ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και συνιστά απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Στενών της Ταϊβάν, είπε ο Ζου.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία δημιούργησαν το AUKUS το 2021. Η Κίνα χαρακτήρισε επικίνδυνο το σύμφωνο AUKUS και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υποκινήσει περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών.

Συνεργασία και κοινές ασκήσεις

Καμία από τις χώρες του AUKUS δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι από καιρό ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, ενώ τόσο η Βρετανία όσο και η Αυστραλία έχουν αυξήσει την υποστήριξή τους στο νησί και έχουν εκφράσει ανησυχία για την κινεζική στρατιωτική πίεση που του ασκεί.

Μιλώντας στο Reuters, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στην Ταϊπέι ως μέλος αντιπροσωπείας Αυστραλιανών βουλευτών, ο Ντέιβ Σάρμα, γερουσιαστής από το αντιπολιτευόμενο Φιλελεύθερο Κόμμα, είπε ότι το AUKUS «είναι σίγουρα ενδιαφέρον για τους Ταϊβανέζους ομολόγους μας».

Τόσο το AUKUS όσο και η Quad –η ομάδα των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας– λειτουργούν σταθεροποιητικά στην περιοχή επιτρέποντας συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές ασκήσεις, είπε ο Σάρμα, έπειτα από συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν καθώς και αξιωματούχους άμυνας και ασφαλείας.

«Στέλνουν μήνυμα στο Πεκίνο ότι αυτές οι χώρες έχουν κοινό συμφέρον στη διατήρηση της ασφάλειας στα στενά της Ταϊβάν», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή