Στην αντεπίθεση το Πεκίνο: Εγκαλεί την Ε.Ε. για «μεροληψία» και «προστατευτισμό»

Στην αντεπίθεση το Πεκίνο: Εγκαλεί την Ε.Ε. για «μεροληψία» και «προστατευτισμό»

«Ο έξω κόσμος ανησυχεί για την αυξανόμενη τάση προστατευτισμού στην Ε.Ε.», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για τα «μεροληπτικά», όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά κινεζικών εταιρειών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η ευρωπαϊκή πλευρά είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε έρευνα αναφορικά με τις κρατικές επιδοτήσεις που έλαβαν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών οι οποίες προορίζονταν για χώρες-μέλη της Ε.Ε.

«Ο έξω κόσμος ανησυχεί για την αυξανόμενη τάση προστατευτισμού στην Ε.Ε.», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

«Η Κίνα ανησυχεί πολύ για τα μεροληπτικά μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος κινεζικών εταιρειών, ακόμη και βιομηχανιών», προσέθεσε η Μάο, καλώντας παράλληλα την Ε.Ε. να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν μέτρα υπέρ της προστασίας των δικών τους εταιρειών από τον καταγγελλόμενο ως αθέμιτο κινεζικό ανταγωνισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, να εξετάσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ενώ ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Siemens Energy και η Vestas, παρέχουν ακόμη το μεγαλύτερο μέρος των ανεμογεννητριών στα αιολικά πάρκα της Ευρώπης, αυτές αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από κινεζικά προϊόντα χαμηλότερου κόστους που απειλούν τη θέση τους στην παγκόσμια κούρσα για ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και φθηνότερων ανεμογεννητριών.

Η Κίνα έχει μακράν τη μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής ανεμογεννητριών, σύμφωνα με την εδρεύουσα στις Βρυξέλλες βιομηχανική ένωση Global Wind Energy Council, και αυτή η «ικανότητα» στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις.

Οι τιμές για τις κινεζικές ανεμογεννήτριες είναι περίπου 20% χαμηλότερες από τα προϊόντα των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αναφέρει η υπηρεσία έρευνας BloombergNEF.

Η Ε.Ε. εισήγαγε ανεμογεννήτριες και εξαρτήματα αξίας περίπου 1,42 δισ. δολ. από την Κίνα πέρυσι.

Ενώ οι επιδοτήσεις μπορεί να ωθούν στην καινοτομία, μπορούν επίσης να προκαλούν και στρεβλώσεις τις αγορές, δήλωσε στο Reuters ο Γενς Εσκελουντ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή