Νότια Κορέα: Θρίαμβο της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές δείχνουν τα έξιτ πολ

Νότια Κορέα: Θρίαμβο της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές δείχνουν τα έξιτ πολ

Τα έξιτ πολ πραγματοποιήθηκαν από τα τρία κύρια νοτιοκορεατικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταξύ περίπου 360.000 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα θριάμβευσε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων δείχνουν πως αύξησε την πλειοψηφία του, καταφέροντας σκληρό πλήγμα στον συντηρητικό πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Λι Τζέι-μιούνγκ –ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά πριν από τρεις μήνες σε επίθεση εναντίον του με μαχαίρι– και οι σύμμαχοί του κερδίζουν μέχρι 197 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με αυτά τα έξιτ πολ, έναντι των 156 που είχαν στο προηγούμενο Κοινοβούλιο.

Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας (PPP) του Γιουν και ένα συμμαχικό του κόμμα αναμένεται να κερδίσουν, από την πλευρά τους, μεταξύ 85 και 99 εδρών, αντί των 114 που είχαν.

Ολα μαζί τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί μάλιστα να έχουν μια «υπερπλειοψηφία» 200 εδρών στις 300, αρκετή για να ακυρώνουν ενδεχόμενα βέτο του προέδρου Γιουν, ακόμα και για να τον καθαιρέσουν.

Ενα από τα κόμματα αυτά είναι το Κόμμα Ανοικοδόμησης της Κορέας, το οποίο ιδρύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σο Κουκ, που είναι στόχος κατηγοριών για διαφθορά, τις οποίες αρνείται. Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, φέρεται να κερδίζει από 12 έως 14 έδρες.

«Ο λαός νίκησε, η βούληση να κριθεί ο Γιουν Σουκ Γέολ είναι πολύ ξεκάθαρη», δήλωσε ο Σο μετά την ψηφοφορία, όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα έξιτ πολ πραγματοποιήθηκαν από τα τρία κύρια νοτιοκορεατικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταξύ περίπου 360.000 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT