Η Φινλανδία εξετάζει τη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της

Η Φινλανδία εξετάζει τη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της

Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ όπου στρατεύματα από άλλες χώρες της συμμαχίας δεν έχουν μόνιμη βάση

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ όπου στρατεύματα από άλλες χώρες της συμμαχίας δεν έχουν μόνιμη βάση, και το Ελσίνκι εξετάζει διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μόνιμου στρατεύματος, δήλωσε ο επικεφαλής των φινλανδικών ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν έχουμε ακόμη απόφαση για αυτό, αλλά εξετάζουμε διαφορετικές επιλογές: Eίτε πρόκειται για εκτεταμένη άσκηση, για ένα μοντέλο εκ περιτροπής παρουσίας ή κάποιο άλλο είδος δραστηριότητας», είπε ο Γιάνε Γιάκολα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle.

Ο Φινλανδός επιτελάρχης σημείωσε πως η Φινλανδία έχει σχετικά ισχυρές δικές της ένοπλες δυνάμεις και ότι η χώρα δεν έχει επί του παρόντος επείγουσα ανάγκη για στρατεύματα. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Φυσικά, σε μια πιθανή κατάσταση κρίσης, χρειαζόμαστε ενισχύσεις και θέλουμε να τις πάρουμε», είπε.

Η ταχύτητα με την οποία φθάνουν στρατεύματα ή άλλη βοήθεια, είπε, εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις.

«Είναι αδύνατο να δώσουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε την ικανότητα να ξεκινήσουμε να αμυνόμαστε μόνοι μας και να υπολογίζουμε στη βοήθεια των συμμάχων σε μεταγενέστερο στάδιο», πιστεύει ο Φινλανδός στρατιωτικός.

Ο στρατηγός Γιάκολα ανέλαβε επικεφαλής των φινλανδικών ενόπλων δυνάμεων μόλις την περασμένη εβδομάδα, φέροντας πλέον τον τίτλο του «αρχηγού της Αμυνας».

Η Φινλανδία εντάχθηκε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2023.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στη σκανδιναβική χώρα ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, εξήρε το φινλανδικό μοντέλο των ενόπλων δυνάμεων και τόνισε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ενσωματώσει στοιχεία του άμεσα.

Πηγή: TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή